ЄС виділить Україні €54 млн на програми енергоефективності

Представники України та ЄС обговорили створення координаційної ради донорів щодо реформи енергоефективності
Фото: Геннадій Зубко / Facebook

Угоду між Україною та ЄС про надання фінансової допомоги на програми енергоефективності буде підписано до кінця 2018 року, сказав віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Європейський союз готовий надати Україні транш у розмірі €54 млн на фінансування програм держустанови "Фонд енергоефективності". Про це 18 вересня у Facebook повідомив віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

"Євросоюз надасть наступний транш у сумі €54 млн на роботу Фонду енергоефективності. Угоду заплановано підписати вже до кінця року. Це сьогодні підтвердила заступник керівника генерального директорату з питань політики сусідства та переговорів із розширення Єврокомісії Катаріна Матернова", – написав він.

У прес-службі Кабміну зазначили, що під час зустрічі представники України та ЄС обговорили створення координаційної ради донорів щодо реформи енергоефективності.

"Ми вже понад два роки працюємо з нашими європейськими партнерами – Європейським союзом, Німеччиною, IFC – по створенню Фонду енергоефективності, який є частиною імплементації ключових законів з енергоефективності. Уже стартував конкурс на обрання незалежних членів наглядової ради фонду, уже 14 листопада буде сформовано весь її склад. Підготовлено перші енергетичні сертифікати будівель. Розпочато атестацію енергоаудиторів. Із 14 вишами України стартувала програма з навчання енергоаудиторів. Наша ціль – енергоефективна та енергонезалежна Україна", – розповів Зубко.

Він додав, що також забезпечено фінансування фонду з держбюджету 2019 року. Зокрема, ухвалено постанову про збільшення статутного капіталу Фонду до 1 млрд 600 млн грн.

У травні 2018 року ЄС і Україна підписали першу угоду про надання €50 млн на фінансування програми енергоефективності.