Кабмін України затвердив механізм електронних аукціонів із продажу спецдозволів на користування надрами

Уряд вводить електронні аукціони із продажу спецдозволів на користування надрами
Фото: kmu.gov.ua

Голова Держгеонадр Олег Кирилюк заявив про готовність відомства виставити на аукціон 44 нафтогазові ділянки, 14 із яких – на шельфі, загальною вартістю 3 млрд грн.

Кабінет Міністрів України на засіданні 26 липня затвердив механізм продажу спецдозволів на користування надрами з 1 вересня 2018 року до 1 вересня 2019 року через електронні аукціони. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Сподіваємося, що перші аукціони почнуться найближчим часом і будуть проведені протягом п'яти-шести місяців", – зазначив заступник міністра екології та природних ресурсів Віктор Вакараш.

Голова Держгеонадр Олег Кирилюк заявив про готовність відомства виставити на аукціон 44 ділянки, 14 із яких – на шельфі, загальною вартістю 3 млрд грн. Він зауважив, що за останні вісім років було продано стільки само ділянок із видобування вуглеводню і держава отримала 50 млн грн.

"Вартість придбання геологічної інформації становитиме 40 млн грн. Ці ділянки містять приблизно 150 млрд м&³3; газу", – сказав він.

Згідно з документом, який є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна", гарантійний внесок для участі в аукціоні становитиме 20% від стартової вартості лота, вартість пакета аукціонної документації – 3,12% від початкової вартості дозволу.

Аукціонні торги для нафтових і газових надр будуть проводити через 50 днів після розміщення інформаційного повідомлення, для інших видів корисних копалин – через 30 днів. Якщо буде подано менше від двох заявок, торги вважатимуть недійсними.

За підсумками проведення торгів 1 вересня 2019 року в Держгеонадр повинні подати уряду звіт, Кабмін потім вирішить, продовжувати практику електронних аукціонів чи ні.

1 березня 2018 року Верховна Рада спростила процедуру отримання дозволів для буріння нафтогазових свердловин. Документ передбачає удосконалення та скорочення дозвільної процедури, що має прискорити введення в розроблення родовищ і спростити відведення ділянок для буріння нових свердловин.

Сьогодні прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що потрібно відкрити всі геодані про надра, щоб видобувати газ і відмовитися від його імпорту.