Керівник Проектного офісу при Кабміні: Водоканали хотіли б просто не платити за електроенергію

Нові правила на ринку електроенергії набули чинності 1 січня 2019 року
Фото: vecherniy.kharkov.ua

В умовах нового ринку електроенергії за своєчасні розрахунки з постачальниками електрики мають відповідати самі водоканали і місцеві органи влади, заявив керівник Проектного офісу із впровадження реформи ринку електроенергії при Кабінеті Міністрів України Володимир Євдокимов.

Водоканали не хочуть платити за електоренергію, тому виступали за ухвалення законопроекту №9406, який стосується роботи постачальників води в умовах нового ринку електроенергії, заявив в коментарі "Апострофу" керівник Проектного офісу із впровадження реформи ринку електроенергії при Кабінеті Міністрів України Володимир Євдокимов.

"Водоканали хотіли б, як завжди, як до введення нового роздрібного ринку, просто не оплачувати електроенергію. Мотивуючи питаннями, що не покривають тариф, що мало грошей, що купа проблем, неплатежі і все інше. Вони хотіли сховатися під постачальника універсальних послуг, щоб далі не виконувати своїх повних зобов'язань", – заявив Євдокимов.

Він підкреслив, що відповідальність за своєчасні розрахунки з постачальниками електроенергії несуть самі водоканали і місцеві органи влади.

"Із 1 січня набув чинності новий роздрібний ринок електроенергії. Спочатку, коли ухвалювали рішення, то для таких споживачів, як водоканали і теплокомуненерго, давали можливість знайти собі постачальника. Або знайти постачальника, або створити свого постачальника. Це, у принципі, давало можливості, розв'язувало руки місцевим органам влади. Місцеві органи влади самі ухвалювали рішення, у який спосіб організувати постачання електроенергії на ці підприємства. Зрозуміло, що ніхто цим не займався. І в останній момент, коли вже необхідно було виконувати дію закону, виникли ці проблеми", – пояснив експерт.

Він вважає, що компроміс усе ще можливий, незважаючи на те, що 17 січня Верховна Рада не підтримала внесення законопроекту до порядку денного. Автори документа пропонували внести зміни в закон України "Про ринок електричної енергії" та зберегти на період із 1 січня 2019-го до 1 липня 2020 року за низкою установ, зокрема за водоканалами, право вважатися одержувачами "універсальної послуги". За новим законом, який Верховна Рада ухвалила у 2018 році, передбачено поділ компаній за напрямками розподілу і передання електроенергії.

"У принципі, цю проблему можна буде вирішити. Ось пройде місяць, пройде робота нового роздрібного ринку. Визначать проблемні питання. І тоді треба буде разом сісти з комітетом, із міністерством, із регулятором та визначити ті проблемні питання, які виникли під час реалізації нового роздрібного ринку. І вже в комплексі внести зміни до закону про ринок електроенергії. Ось чому, у принципі, і деякі депутати не голосували. Бо вони говорили, що треба це в комплексі вирішувати, а не просто, як ми говоримо, гасити пожежу", – зазначив Євдокимов.

Напередодні народний депутат від фракції "Самопоміч" Вікторія Войціцька заявила у Facebook, що "лобі олігархів у Раді позбавляє українців права на воду і тепло" та звинуватила в цьому фракції "Батьківщини", Радикальної партії та Опозиційного блоку. Згідно з даними на сторінці законопроекту, 18 із 35 присутніх у залі депутатів від Опозиційного блоку голосували за внесення законопроекту до порядку денного, від Радикальної партії "за" виступило двоє, "Батьківщина" не дала жодного голосу.