Кілометр дороги для Hyperloop в Україні коштуватиме $11 млн – Омелян

Омелян: П'ять років це реальний термін для створення коридору між Балтикою і Чорним морем
Фото: TRUMAN Agency / Facebook

Тестова ділянка швидкісного поїзда Hyperloop з'явиться в Україні у 2019 році, сказав міністр інфраструктури країни Володимир Омелян.

Вартість 1 км дороги для швидкісного тунельного транспорту Hyperloop становитиме приблизно $11 млн. Про це 17 вересня в інтерв'ю "Економічній правді" повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

"Деякі прорахунки є, і вони зроблені нашим партнером – Українським інститутом майбутнього. Попередні розрахунки показали, скільки коштує 1 км, скільки гіпотетично буде коштувати лінія Київ – Одеса. Близько $5,5 млрд – це вартість лінії, 1 км коштуватиме $11 млн", – сказав Омелян.

Він підкреслив, що Hyperloop точно не фінансуватимуть коштом держави, а його запуск, зокрема, залежить і від пошуків джерела фінансування.

Заплановано, що 2019 року з'явиться тестова ділянка Hyperloop, додав Омелян.

"Ми сподівалися, що тестова ділянка з'явиться набагато раніше – у наступному році. Це наш внутрішній дедлайн. Щодо появи реальної ділянки, то п'ять років – це термін, у який можна буде реалістично говорити про коридор між Балтикою та Чорним морем", – сказав він.

Будівництво експериментальної траси у січні 2016 року почалося поблизу Лас-Вегаса (штат Невада). Окрім того, надшвидкісна траса має з'явитися в Каліфорнії і з'єднати міста Сан-Франциско і Лос-Анджелес. У разі її будівництва відстань майже у 600 км пасажири долатимуть усього за 35 хвилин.

У вересні 2017 року Hyperloop Transportation Technologies повідомила, що Індія може стати першою країною, у якій відкриють надшвидкісне пасажирське сполучення в системі Hyperloop. Компанія заявила, що підписала з урядом штату Андхра-Прадеш угоду, в якій передбачено з'єднати транспортом нового покоління міста Амараваті і Віджаявада.