Коболєв про борги облгазів у розмірі майже $2 млрд: Якби Фірташ розрахувався з "Нафтогазом", може, і МВФ не потрібен був би?

Андрій Коболєв повідомив, що підконтрольні Дмитру Фірташу облгази не розраховуються з НАК

Фото: Нафтогаз – Naftogaz / Facebook

За словами голови НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, бізнесмен Дмитро Фірташ контролює приблизно 75% облгазів.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив в інтерв'ю інтернет-виданню LB.ua, опублікованому 26 жовтня, що борги облгазів перед компанією становлять приблизно $2 млрд.

"Облгази, на секундочку, сумарно винні "Нафтогазу" приблизно $2 млрд. Ця цифра дуже добре кореспондується з тією цифрою, яку зараз намагається отримати переговорна команда від МВФ [Міжнародного валютного фонду]", – сказав він.

За його словами, приблизно 75% облгазів контролює бізнесмен Дмитро Фірташ.

"Якби пан Фірташ розрахувався з "Нафтогазом", то частину з цих $2 млрд ми заплатили б у бюджет. Може, і МВФ не потрібен був би?" – припустив Коболєв.

Голова НАК додав, що борг доведено і визнано "з обох боків", а облгази не розраховуються.

"Ми судимося з ними, але перспективи в судах немає, оскільки вони нічим значущим не володіють. "Роги і копита", простіше кажучи... Рано чи пізно вся ця піраміда просто впаде. Прийдуть люди Фірташа і скажуть, що їм нема чого віддавати", – сказав він.

Коболєв також повідомив, що спроб розмовляти з Фірташем безпосередньо у нього не було, але він спілкувався з менеджментом бізнесмена.

"[Я] дійшов висновку, що це просто марно. У цих людей діяльність орієнтована не на бізнес, а на схеми 90-х", – сказав голова НАК.

22 жовтня Коболєв заявив на прес-конференції в Києві, що сподівається спільно з органами влади знайти механізм реалізації газу, який не дасть змоги грошам "розчинятися в повітрі або йти на користь приватним олігархам".

24 жовтня на сайті "Нафтогазу" повідомляли, що станом на 23 жовтня загальна протермінована заборгованість контрагентів, які одержують газ від НАК на пільгових умовах, становила 46,7 млрд грн.