Коболєв: Тарифи на транзит між "Газпромом" і "Нафтогазом" були пораховані як тарифи українського регулятора, до яких додається невелика маржа

Коболєв: Тарифи встановлювалися українським регулятором на підставі європейських правил
Фото: naftogaz.com

Український регулятор установлює тарифи на транзит газу за європейськими правилами, заявив голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

Базою для розрахунку тарифів на транзит російського газу через українську газотранспортну систему був тариф українського регулятора – Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Про це на пресконференції 31 грудня сказав голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Тарифи встановлювалися українським регулятором, на підставі європейських правил ці тарифи були розраховані. На гарантовані обсяги тариф протягом п'яти років залишається незмінним. Тарифи між "Газпромом" і "Нафтогазом" були пораховані як тарифи українського регулятора, до яких додається невелика маржа. Тому базою для цього розрахунку були в першу чергу тарифи, розраховані Україною", – сказав він.

Коболєв зазначив, що не може розголошувати прописаної в контракті між "Нафтогазом" і "Газпромом" інформації через умови конфіденційності.

10-річний контракт між Україною та Росією про постачання і транзит газу спливає 31 грудня 2019 року. З осені 2015-го Україна не імпортує природного газу за контрактом із "Газпромом", закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

У 2018–2019 роках відбулося кілька раундів тристоронніх (третьою стороною є Єврокомісія) газових переговорів на високому рівні. 20 грудня 2019 року в Мінську представники України, РФ та Єврокомісії "досягли остаточної домовленості з принципових позицій" щодо транзиту російського газу, повідомили в Офісі президента України.

Віцепрем'єр РФ Дмитро Козак заявляв, що тариф на транзит російського газу через Україну не будуть змінювати протягом п'яти років.

Тарифи на транспортування газу для оператора газотранспортної системи України було встановлено 24 грудня.

30 грудня стало відомо, що Україна, Євросоюз та Росія в підсумку тристоронніх переговорів підписали п'ятирічний контракт на транзит газу.

Згідно з документом, мінімальні гарантовані обсяги прокачування впродовж першого року становитимуть 65 млрд м&³3; газу, а потім – по 40 млрд м&³3; протягом наступних чотирьох років.