Майже 133 тис. боржників з аліментів обмежили у праві виїзду за кордон – Мін'юст України

Глущенко розповіла про стягнення боргів з аліментів
Фото: minjust.gov.ua

Із початку 2018 року майже 48 тис. боржників погасило заборгованість з аліментів у повному обсязі, повідомила заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Світлана Глущенко.

Із початку 2018 року Державна виконавча служба стягнула на користь 541 тис. дітей 3,8 млрд грн заборгованості з аліментів. Про це на прес-конференції 8 листопада розповіла заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Світлана Глущенко, повідомила прес-служба Мін'юсту.

Глущенко зазначила, що в середньому на користь однієї дитини держвиконавці стягнули 7 тис. грн.

Вона додала, що майже 133 тис. боржників із виплати аліментів обмежили у праві виїзду за кордон, управління автомобілем, користування зброєю та полювання.

Також складено 26,7 тис. протоколів про притягнення боржників до адміністративної відповідальності, суди винесли 2151 постанову про суспільно корисні роботи боржників. 949 боржників відпрацьовують на суспільно корисних роботах кошти на оплату заборгованості із аліментів, завдяки цьому стягнуто 1,3 млн грн.

"Ще одним ефективним інструментом впливу на боржників стало накладення штрафів на заборгованості по аліментах. Завдяки застосуванню штрафних санкцій усього за два місяці вдалося стягнути 5,3 млн грн, які були спрямовані безпосередньо дітям", – додала Глущенко.

Вона повідомила, що з початку року майже 48 тис. боржників погасили заборгованість із аліментів у повному обсязі, майже 40 тис. виконавчих документів відкликано стягувачами у зв'язку з відсутністю претензій до боржника.

7 грудня 2017 року Верховна Рада внесла зміни в порядок примусового стягнення заборгованості із аліментів для посилення захисту права дитини на належне утримання. Відповідно до закону, боржнику можуть заборонити користуватися вогнепальною мисливською зброєю та обмежити право на керування транспортним засобом, а також право на виїзд за кордон.

4 січня 2018 року документ підписав президент України Петро Порошенко.

5 лютого Мін'юст запустив Єдиний онлайн-реєстр боржників. У ньому містяться десятки тисяч електронних записів про неплатників аліментів. Серед них – депутати, чиновники та представники силових структур.

Із 29 серпня в Україні почали нараховувати додаткові штрафи за тривалу несплату аліментів: +20% суми заборгованості зі сплати аліментів, якщо її не погашали більше ніж один рік; +30% суми заборгованості за дворічне прострочення; +50% суми заборгованості за невиплату за три роки.