Макаренко: Через ситуацію із контрабандою всі обрали вичікувальну позицію. Бюджет не отримує грошей – плану минулого місяця митниця не виконала

Макаренко: Безхазяйна митниця вже понад три роки як кинута напризволяще
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Інформація глави МВС Арсена Авакова про кораблі із 4 тис. контейнерів, що стоять у нейтральних водах через посилення боротьби із контрабандою, викликає сумніви, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" екс-голова Державної митної служби України Анатолій Макаренко.

Позиція уряду України щодо боротьби із контрабандою призвела до того, що всі сторони зайняли вичікувальну позицію. У підсумку митниця не змогла виконати план, поставлений на червень 2018 року, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" екс-голова Державної митної служби України Анатолій Макаренко.

"У мене викликає сумнів інформація про кораблі в нейтральних водах із 4 тис. контейнерів, про які заявив глава МВС. Бізнес податки платити не хоче, тому тримає свій товар у зоні митного контролю. От і вся картина на сьогодні. Фактично ринок стоїть. А пропозиція влади відмовитися від контрабанди ніколи не подобалася бізнесу. Річ у тім, що вони готові платити податки, але хочуть, щоб це робили всі. Щоб правила гри були рівними для всіх. Якщо владі вдасться створити такі умови, картина зміниться. Бізнесу просто подітися нікуди – вартість вмісту контейнера на причалі стане вищою від вартості самого товару. Через ситуацію із контрабандою всі обрали вичікувальну позицію. Бюджет не отримує грошей – плану минулого місяця митниця не виконала", – зазначив Макаренко.

Він уважає смішною заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про можливе використання ЗСУ для боротьби із контрабандою.

"Я не відкидаю, що частина вантажів дійсно зараз на кораблях. Але навряд чи вони всі стоять у нейтральних водах. Потрібно враховувати, скільки коштує фрахт корабля, і яких втрат може зазнати судновласник. Найімовірніше, ці вантажі підуть іншими коридорами, і у підсумку їх усе-таки відвантажать. Думаю, контейнери якийсь час будуть розміщені в портах. Уряд задекларував свої наміри, і якщо він витримає напруження, пов'язане із проведенням реального митного оформлення вантажів, – честь їм і хвала. А заяви прем'єра про застосування ЗСУ для боротьби із контрабандою просто смішні. Так бавляться тільки хлопчики, які жодного дня не служили в армії. Їм подобається гратися у війну, якої вони надивилися по телевізору", – підкреслив співрозмовник.

Він акцентував увагу на тому, що не весь вантаж, що надходить в Україну, є контрабандним.

"Безхазяйна митниця вже понад три роки як кинута напризволяще. Її як хотіли використовували усі підряд. І зараз уряд намагається грати красиву гру. Це зрозуміло – грошей у бюджеті немає. Вони хочуть закрити цю дірку казками про бойові кораблі. Потрібно розуміти, що вантаж на суднах консолідований – там різні товари. Тобто приїхали товари і "білі", і "сірі", і контрабандні. Утримувати всі кораблі – просто нісенітниця. Виняток можуть становити маломірні кораблі з якимсь барахлом. Але це лише окремі випадки. Та й не може там бути 4 тис. контейнерів. Найімовірніше, вони вже у порту. Їхні власники не хочуть проходити митне оформлення, адже тоді доведеться заплатити великі гроші. Тому намагаються домовитися", – резюмував Макаренко.

20 червня Кабмін затвердив план дій із боротьби з контрабандою та тіньовими схемами на митниці. За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, план розробляв уряд спільно із Міністерством внутрішніх справ, Генеральною прокуратурою, Національним антикорупційним бюро України, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, Державною фіскальною службою та СБУ.

Уряд, зокрема, дозволив поліцейським цілодобово контролювати роботу митників. Поліцейські і чиновники Міністерства внутрішніх справ також дістали доступ до автоматизованої системи митного оформлення "Інспектор-2006".

Втрати державного бюджету України унаслідок контрабанди становлять як мінімум 105 млрд грн на рік, заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

4 липня на засіданні уряду глава МВС зазначив, що із посиленням наприкінці червня боротьби із контрабандою судна із 4 тис. контейнерів стоять у нейтральних водах.

Зі свого боку прем'єр-міністр звернувся до міністра оборони Степана Полторака із запитанням, чи підтримує ЗСУ політику уряду щодо боротьби із контрабандою.

"Недовго чекати того дня, коли я звернуся до Збройних сил України [із проханням] провести десь поруч навчання. Не можу цього терпіти", – підкреслив Гройсман.