Марченко заявив, що МВФ збільшив розмір першого траншу після втручання Зеленського

Марченко повідомив, що Зеленський просив збільшити розмір першого траншу
Фото: kmu.gov.ua

Глава Мінфіну Сергій Марченко заявив, що президент України Володимир Зеленський попросив Міжнародний фонд України збільшити розмір траншу на $200 млн.

Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що розмір першого траншу від Міжнародного валютного фонду збільшили після особистого втручання президента Володимира Зеленського у процес переговорів. Про це Марченко сказав в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера".

"Ми нічого не ховаємо від народу України. $2,1 млрд – уже на рахунках Держказначейства. [Суму траншу] збільшили на $200 млн в останній переговорний день, коли президент України особисто втрутився у переговори і сказав, що нам потрібна велика суму коштів у першому транші", – заявив міністр.

Нову програму співпраці з Україною виконавча рада МВФ схвалила 9 червня, ідеться про виділення $5 млрд. Програма фінансування покликана допомогти економіці України в умовах кризи, спричиненої епідемією коронавірусної інфекції, "завдяки забезпеченню платіжного балансу та бюджетної підтримки, зберігаючи водночас досягнення і просуваючи невеликий набір головних структурних реформ, які гарантують повернення України до зростання після завершення кризи".

12 червня Україна отримала $2,1 млрд першого траншу кредиту МВФ.

В опублікованому листі про наміри, який Україна надіслала МВФ, вказано той самий розмір першого траншу, який Київ отримав від МВФ.