Маркарова про нову програму МВФ: Це визнання нашого прогресу в макроекономічній стабілізації і реформах

Маркарова: Маркерами для МВФ є наша готовність бути фіскально відповідальними і тримати дефіцит бюджету в рамках і під контролем
Фото: rada.gov.ua

Остаточне погодження програми співпраці України з Міжнародним валютним фондом має відбутися після ухвалення закону про держбюджет України на 2019 рік, зазначила виконувачка обов'язків міністра фінансів України Оксана Маркарова.

Нова програма співпраці України з Міжнародним валютним фондом дасть можливість підтримувати стабільність Української економіки у 2019 році. Про це у Facebook 19 жовтня написала виконувачка обов'язків міністра фінансів України Оксана Маркарова.

"Добра новина для нас – це визнання нашого прогресу в макроекономічній стабілізації та реформах, це можливість забезпечити стабільність на політично бурхливий 2019 рік і підтвердження віри наших партнерів в Україну. Stand by, на відміну від попередньої програми, – це вже не порятунок потопаючого. Це вже про підтримку того, хто сам стоїть на ногах і рухається у правильному напрямі", – написала Маркарова.

Вона зазначила, що остаточне погодження програми відбудеться після ухвалення закону про держбюджет України на 2019 рік.

"Маркерами для МВФ є наша готовність бути фіскально відповідальними і тримати дефіцит бюджету в рамках і під контролем. Але тут наші пріоритети співпадають, що підтвердила вчорашня підтримка парламентом і реалістичного бюджету на 2019 рік у першому читанні, і рішення в першому читанні про започаткування в Україні середньострокового бюджетування", – заявила в.о. міністра.

Маркарова також зазначила, що продовження співпраці з МВФ дасть змогу уряду отримувати фінансування "на дуже привабливих умовах" і нарощувати валютні резерви, які зараз становлять $18 млрд, повідомили у прес-службі Мінфіну.

Для надання наступного траншу МВФ наполягав, щоб українська влада відкоригувала ціни на природний газ на внутрішньому ринку до рівня цін на імпорт. 19 жовтня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що з 1 листопада ціну на газ для населення в Україні підвищать на 23,5%.

Востаннє місія МВФ працювала в Україні з 6-го до 19 вересня 2018 року. 19 жовтня у МВФ повідомили, що Україна і Фонд домовилися про нову 14-місячну програму співпраці stand-by, що передбачає надання $3,9 млрд.