Мінекономрозвитку запропонувало Порошенку ветувати закон про продовження мораторію на продаж землі

Кубів запропонував не продовжувати мораторію на продаж землі
Фото: Степан Кубів / Facebook

Відсутність ринку землі погіршує добробут 6,9 млн українців – власників земельних паїв, зазначили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України. Міністр Степан Кубів запропонував президенту України Петрові Порошенку ветувати закон про мораторій на продаж землі.

Перший віце-прем'єр-міністр України – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів запропонував президенту України Петрові Порошенку ветувати закон, що продовжує на рік мораторій на продаж землі. Відповідний висновок Кубів підписав 23 січня, повідомила прес-служба міністерства.

"Ст. 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності (у тому числі на земельні ділянки) є непорушним. Крім того, Європейський суд із прав людини визнав, що абсолютна заборона продажу або будь-якого іншого способу відчуження земель сільськогосподарського призначення в Україні порушує положення Конвенції про захист прав людини й основних свобод", – ідеться в повідомленні.

Водночас, згідно з оцінками Світового банку, відкриття ринку землі дало б можливість залучати в українську економіку приблизно $1,5 млрд на рік і сприяло б зростанню ВВП.

"З іншого боку, відсутність ринку землі погіршує добробут 6,9 млн українців – власників земельних паїв. В умовах послабленої конкуренції через відсутність ринку землі власники отримують за оренду ділянок плату, яка занижена в п'ять разів: $50 за 1 га на рік замість $250 – як у Болгарії чи Польщі", – заявили в міністерстві.

У відомстві додали, що відсутність ринку землі спонукає фермерів інвестувати у вирощування переважно однорічних культур – соняшника чи ріпака, які найбільше виснажують землю.

"Тільки з 2004-го по 2012 рік Україна втратила до 43 тис. га площ багаторічних культур. За розрахунками Світового банку, інвестуючи в однолітні культури замість багаторічних, фермер щорічно втрачає близько $1 тис. доданої вартості з кожного гектара. За оцінками Центру економічної стратегії, місцеві громади та державний бюджет щороку недоотримують близько 2,8 млрд грн податкових надходжень через відсутність легального оформлення угод із фактичного продажу земельних ділянок", – ідеться в повідомленні.

Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення діє в Україні з 2002 року. 20 грудня 2018 року Верховна Рада взяла за основу й ухвалила в цілому законопроект №9355-5, який передбачає продовження мораторію до 2020 року.