Міненерго України ініціює заборону на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі – Буславець

За даними Буславець, наразі Україна експортує електроенергію в Білорусь
Фото: mpe.kmu.gov.ua

Україна не потребуватиме імпорту електроенергії ні 2020 року, ні 2021-го, зазначила т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.

Україна не планує купувати електроенергію за кордоном. Про це тимчасова виконувачка обов'язків міністра енергетики Ольга Буславець заявила 27 липня на пресконференції, яку транслювало у Facebook агентство УНН.

"Міністерство енергетики виступає за збільшення експорту за всіма напрямами залежно від тієї кон'юнктури, яка є сьогодні на ринку, але ми заперечуємо проти імпорту електричної енергії в нашу країну, тому що ми вважаємо (і за нашими всіма розрахунками) – на цей рік, на наступний ми не бачимо потреби", – сказала вона.

За словами т.в.о. міністра, в Україні "достатньо своєї генерації для того, щоб забезпечити і своїх внутрішніх споживачів, і експортні можливості".

Буславець також повідомила, що Кабінет Міністрів України за ініціативою Міненерго підготував "законопроєкт про тимчасову заборону імпорту електроенергії з Росії та Білорусі до кінця наступного року".

За її даними, наразі "Енергоатом" експортує електроенергію в Білорусь.

Восени 2019 року після чотирирічної перерви Україна почала імпортувати електроенергію із РФ. Це стало можливим унаслідок внесення правки в ухвалений 18 вересня закон України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії".

"Українські новини" 2 жовтня 2019 року повідомляли, що перше постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту було відображено на сайті НЕК "Укренерго" 1 жовтня. За інформацією джерела агентства на ринку, імпортером стала пов'язана з бізнесменом Ігорем Коломойським компанія "Юнайтед Енерджі".

У грудні Вищий антикорупційний суд зобов'язав Національне антикорупційне бюро, а Шевченківський районний суд – СБУ відкрити кримінальне провадження за фактом державної зради і зловживання владою через лобіювання головою комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, нардепом Андрієм Герусом поправки, яка дала змогу відновити імпорт електроенергії з Росії.