"Мобілізували понад €15 млрд грантів і позик". У Євросоюзі відповіли на звинувачення в недостатній підтримці України

У Євросоюзі зазначили, що Україні допомагають і окремі його члени
Фото: ЕРА

Президент США Дональд Трамп заявляв, що країни Європи виділяють Україні недостатньо фінансування. Офіційна представниця Європейської служби зовнішніх зв'язків Мая Косьянчич зазначила, що протягом п'яти років Євросоюз надав Україні найбільший пакет підтримки в історії ЄС.

Європейський союз протягом п'яти років війни на Донбасі надав Україні допомогу на суму понад €15 млрд. Про це 25 вересня заявила офіційна представниця Європейської служби зовнішніх зв'язків Мая Косьянчич, слова якої наводить "Радіо Свобода".

Заява з'явилася після слів президента США Дональда Трампа про недостатню фінансову підтримку Києва з боку ЄС, зазначає радіо.

"За ці п'ять років ми зібрали для України найбільший пакет підтримки в історії Європейського союзу. Будучи переконаним прихильником України та її демократичного шляху і визнаючи безпрецедентні проблеми, з якими стикається Україна, і безпрецедентні зусилля із проведення реформ після революції 2014 року, Європейський союз разом із європейськими фінансовими інститутами мобілізував понад €15 млрд грантів і позик для підтримки процесу реформ", – наголосила Косьянчич.

За її словами, до зазначеної суми не входять "численні внески" в Україну з боку окремих членів Євросоюзу.

"Послідовним меседжем було – чим більше реформ в Україні, тим більше підтримки ЄС. І за останні п'ять років у результаті цієї амбітної програми реформ, рішуче підтримуваної і супроводжуваної Європейським союзом, Україна досягла більшого, аніж два десятиліття тому", – наголосили в ЄС.

5 вересня на сайті Білого дому опублікували стенограму телефонної розмови Трампа і президента України Володимира Зеленського, яка відблася 25 липня. "Ми багато робимо для України. Ми витрачаємо багато часу і зусиль. Набагато більше, ніж європейські країни. ЄС повинен більше допомагати вам", – сказав американський президент.

Трамп повторив це на публічній зустрічі із Зеленським 25 вересня, зазначивши, що Німеччина і Франція "мають почуватися винуватими" перед Україною.

23 травня посольство США в Києві повідомляло, що з 2014 року США виділили Україні понад $1,1 млрд на зміцнення обороноздатності. 19 вересня 2019 року Палата представників Конгресу США після деякої затримки схвалила виділення чергової військової допомоги Україні на суму $250 млн.