На ринку електроенергії ознаки монополії має одна компанія, це "Енергоатом" – президент Першої енергетичної асоціації

Василь Котко: Решта компаній не має навіть ознак монополізму
Скріншот: Телеканал ZIK / YouTube

Наявність у компанії "Енергоатом" ознак монополізму не є проблемою, якщо вона не зловживає своїм монопольним становищем, заявив президент Першої енергетичної асоціації України Василь Котко.

Ознаки монополії на енергоринку України є тільки в однієї компанії, яка виробляє понад 50% електроенергії в країні, – у державного "Енергоатому", заявив 19 вересня в ефірі телеканала ZIK голова Першої енергетичної асоціації України Василь Котко.

Так він прокоментував повідомлення про зустріч бізнесмена Ігоря Коломойського із президентом України Володимиром Зеленським. Цю зустріч, за словами міністра енергетики та охорони навколишнього середовища Олексія Оржеля, було присвячено "питанню ціни вугілля, забезпечення ефективності роботи суб'єктів генерації електроенергії, питанню стабілізації та демонополізації ринку, посилення конкуренції", писало агентство "Інтерфакс-Україна".

"Дійсно, доля державних компаній дуже висока, але державні компанії та монополізація – це трохи різні речі. Чому? Тому що державні компанії теж можуть бути монополіями. Повертаємося знову-таки, чи є у нас проблеми з монополіями на ринку електроенергії? Фактично ознаки монополії має одна компанія, це "Енергоатом". Доля її виробництва – понад 50%. Решта компаній не мають навіть ознак монополізму", – сказав Котко.

Він назвав міфом інформацію про монополізацію ринку електроенергії в Україні іншими компаніями, а ознаки монополії "Енергоатому" не вважає проблемою.

"Але ознаки монополізму, знову ж, ніякої шкоди поки не завдають нікому. І ніхто не займається компаніями до тих пір, поки вони не зловживають своїм монопольним становищем. Так що це питання роздуте в нас, таке міфічне, що у нас там монополізація велика, і з цим треба боротися. Я кажу – це більше міф. Проблеми реальної з монополізацією я не бачу", – сказав Котко.

У структурі виробництва електроенергії в Україні частка АЕС у першому півріччі 2019 року становила 53,4%, гідроелектростанцій – 8%, ТЕС ДТЕК – 21%, ТЕС "Центренерго" і "Донбасенерго" – 8%, ТЕЦ і КУ – 6,2%, "зеленої" енергетики – 3%. Такі дані 2 серпня надало Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Заяви про необхідність демонополізації ринку електроенергії України не підкріплені доказами, заявив експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп. Він підкреслив, що в Україні держкомпанії виробляють приблизно 70% електроенергії, із яких понад 50% – частка генерації "Енергоатому".