На українських хімзаводах проведуть збори колективів через позицію уряду щодо імпорту добрив

Матеріали розслідувань підтверджують наявність підстав для введення квот на добрива, стверджують директори хімзаводів
Фото: depositphotos.com

На зустрічі в Мінекономіки директори хімзаводів розраховували почути компромісне рішення щодо питання захисту ринку, яке стало б результатом консультацій між представниками промисловості та агропромислового комплексу, але в підсумку міністерство вирішило відмовитися від запровадження квот, ідеться в заяві директорів шести хімічних підприємств України.

Директори хімічних підприємств України зберуть трудові колективи й розкажуть їм про рішення Кабміну не вводити квоти на імпорт добрив, про це заявили керівники "Дніпроазоту", "Рівнеазоту", Сєвєродонецького об'єднання "Азот", Дніпровського заводу мінеральних добрив (ДЗМУ), "Сумихімпрому", черкаського "Азоту" й Союзу хіміків України, пишуть "Українські новини".

Із посиланням на заяву директорів агентство пише, що 16 червня в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства міністр Ігор Петрашко і його заступник Тарас Качка зустрілися з директорами хімічних підприємств та обговорили з ними квоти на імпорт мінеральних добрив в Україну. Розслідування щодо цього тривали із серпня минулого року.

"Зустріч засвідчила, що Мінекономіки різко змінило свою позицію й анонсувало, що під час найближчого засідання МКМТ (міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. "ГОРДОН") квот не вводитимуть. Точніше, навіть буде ухвалено рішення їх не вводити, і що це нібито воля самого президента, продиктована певними державними інтересами", – цитують "Українські новини" документ.

У травні ЗМІ повідомляли, що три заводи групи Ostchem разом з АТ "Дніпроазот", ПАТ "Сумихімпром" і Дніпровським заводом мінеральних добрив за підтримки Одеського припортового заводу ініціювали спеціальне розслідування проти імпорту азотних добрив в Україну. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі при Міністерстві економіки планувала ввести обмеження на імпорт міндобрив в Україну з Європейського союзу, Білорусі, Узбекистану та інших країн строком на три роки, пише "Цензор.НЕТ". Директори хімзаводів розраховували на зустрічі в міністерстві почути компромісне рішення, зазначають "Українські новини".

"Саме про такий підхід останній місяць говорили всі сторони, які беруть участь у процесі, посилаючись і на позицію президента. Ми не могли навіть подумати, що заяви прем'єр-міністра і міністра економіки про необхідність захисту національного виробника під час кризи можуть так розходитися з реальними справами. Сьогодні нам продемонстрували такий "компроміс" у вигляді відмови від запровадження квот, хоча ми точно знаємо, що матеріали розслідувань підтверджують наявність підстав для введення квот", – ідеться в заяві.

Керівники підприємств заявили, що проведуть збори на заводах і розкажуть їм про рішення уряду.

"Директори заводів повертаються на свої підприємства й донесуть позицію влади щодо питання захисту хімпідприємств своїм трудовим колективам. До кінця цього тижня вирішено провести збори трудових колективів, на яких людям буде оголошено про відмову уряду України підтримати наші підприємства. Говорити будемо чесно, відверто, з усією наявною на руках інформацією. Також будемо всередині трудових колективів ухвалювати рішення про подальші дії", – зазначили вони.

"Українські новини" пишуть, що директори збираються донести до президента України Володимира Зеленського свої аргументи.

"Ми переконані, що якби президент чув аргументи всіх сторін, то сьогодні ситуація була б іншою. Усі хімзаводи України були й залишаються готовими до компромісу, в межах якого відбувся обмін цінового обмеження на квоти. Ми переконані, що 90% українських аграріїв ухвалили б це рішення без будь-яких питань, – ідеться в заяві. – За нашими попередніми підрахунками, негативний ефект від відмови ввести розумні обмеження на імпортну продукцію обійдеться нашим підприємствам до мінус 40% персоналу вже цього року. У разі зростання частки імпортної продукції на нашому ринку скорочення неминуче відбудуться в Рівному, Черкасах, Кам'янському, Сєвєродонецьку, Сумах, Одесі".