НАБУ проводить обшук у будівлі Нацкомісії з енергетики у справі "Роттердам плюс"

За інформацією "ЛІГАБізнесІнформ", обшуки проводить НАБУ
Фото: nabu.gov.ua

Співробітники Національного антикорупційного бюро України вибивають двері будівлі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, пише "ЛІГАБізнесІнформ".

Співробітники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) проводять обшук у справі "Роттердам плюс" у приміщенні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на інформоване джерело.

"Просто зараз вибивають двері", – зазначило воно.

На сайті Нацкомісії о 12.18 з'явилося повідомлення, що заплановане на сьогодні засідання переносять. Чи пов'язано це з обшуком, не повідомляють.

НАБУ розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу щодо визначення оптової ціни електроенергії, відому як "Роттердам плюс". Кримінальне провадження було відкрито 24 березня 2017 року.

Досудовим розслідуванням установлено, що голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби, діючи в інтересах генеруючих компаній теплових електростанцій (ГК ТЕС), умисно, з метою створення умов для отримання ГК ТЕС надприбутків, у січні–березні 2016 року під час розробки порядку формування оптової ринкової ціни забезпечили включення в нього явно необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля, йдеться в ухвалі Солом'янського суду від 10 липня.

У квітні 2016 року НКРЕКП затвердила методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. Голова комісії Дмитро Вовк пояснював, що граничну ціну вугілля за цією формулою будуть формувати з урахуванням індексу на європейській біржі в Роттердамі (API2) і вартості транспортування цього вугілля на внутрішній ринок (формула "Роттердам плюс транспорт").

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик сказав у лютому 2017 року, що формула "Роттердам плюс" була створена як фікція і що її не застосовують в Україні.

"На сьогодні, я повинен це сказати всім ЗМІ, ціна на вугілля, яке йде і на антрацитову групу, і на вугілля, що видобувають на території України, становить 1730 грн. Ціна "Роттердам плюс" – 3100 грн", – зазначив він.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко називав схему "Роттердам плюс" "мафіозною загрозою".