НАБУ завершило розслідування провадження про схему незаконного заволодіння газом компаніями братів Дубневичів

НАБУ завершило розслідування проти компаній ТзОВ "Енергія – Новий Розділ" і ТзОВ НВП "Енергія-Новояворівськ"
Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr

Національне антикорупційне бюро розслідувало кримінальну справу щодо компаній ТзОВ "Енергія – Новий Розділ" і ТзОВ НВП "Енергія-Новояворівськ", кінцевими бенефіціарами яких є народні депутати від Блоку Петра Порошенка брати Ярослав та Богдан Дубневичі.

Національне антикорупційне бюро України завершило розслідування у кримінальному провадженні про незаконне заволодіння газом компанії "Нафтогаз України". Про це у Facebook 12 вересня повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Під час слідства встановлено, що низка осіб, у тому числі службові особи ТзОВ "Енергія – Новий Розділ" та ТзОВ НВП "Енергія-Новояворівськ", упродовж 2013–2015 років організували схему заволодіння природним газом, що належить компанії "Нафтогаз України", в особливо великих розмірах, створивши організовану злочинну групу. За версією сторони обвинувачення, ТЕЦ, що перебувають у власності вказаних підприємств, придбавши у "Нафтогазу" за пільговою ціною природний газ під виглядом використання його нібито для виробництва теплової енергії для населення, що є обов'язковою умовою його використання, присвоїли його шляхом використання для промислових потреб, зокрема виробництва електричної енергії з подальшим її продажем ДП "Енергоринок", – повідомили в САП.

Зазначають, що підозрювані привласнили понад 300 млн м&³3; газу, чим завдали збитків на більше ніж 1,4 млрд грн.

10 вересня детективи повідомили п'ятьом фігурантам справи про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, вчинене організованою групою), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом, вчинена організованою групою в особливо великому розмірі) і ч. 2 ст. 366 (внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей посадовою особою, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

"Досудове розслідування щодо причетності інших осіб до вчинення вказаних злочинів триває", – додали в САП.

Згідно з електронними деклараціями, бенефіціарами ТзОВ "Енергія–Новояворівськ" та ТзОВ "Енергія – Новий Розділ" є народні депутати від Блоку Петра Порошенка брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

У січні 2018 року у справі про заволодіння понад 300 млн м&³3; природного газу затримали чотирьох осіб.

2 серпня директор НАБУ Артем Ситник повідомляв, що цілісні майнові комплекси Новороздільської та Новояворівської ТЕЦ перейшли в управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів. Відповідне клопотання подало НАБУ в межах розслідування кримінального провадження за фактом заволодіння понад 300 млн м&³3; природного газу НАК "Нафтогаз України", Солом'янський райсуд Києва задовольнив його.