Набув чинності закон, який скасовує обов'язкове використання печаток на підприємницьких документах

Рада узяла за основу закон про необов’язкове використання печаток у вересні 2016 року
Фото: EPA

Закон установлює адміністративну відповідальність за вимагання державними органами відбитка печатки на документах підприємців.

Із 19 липня набрав чинності закон №1982-VIII, який передбачає скасування вимоги обов'язкового використання печаток на документах підприємців, повідомляють на сайті парламенту.

Із законодавства виключають вимогу про обов'язкове використання печаток незалежно від їхньої наявності в суб'єктів господарювання, унеможливлюють визнання контракту недійсним у зв'язку з відсутністю відбитка печатки.

Копію документа вважають засвідченою, якщо на ній проставлено підпис уповноваженої особи суб'єкта господарювання або особистий підпис фізичної особи-підприємця.

Печатки залишаться обов'язковими для документів, які видають органи державної влади (крім витягів з електронних реєстрів), нотаріуси, лікарі. Але підприємці можуть не скріплювати печаткою як договори, так і документи, що подають у держоргани, – звернення і звітність.

Крім того, закон установлює адміністративну відповідальність за вимагання державним органом або органом місцевого самоврядування наявності відбитка печатки на офіційному документі. Штрафи передбачено в розмірі від 800 до 1700 грн.

8 вересня 2016 року Верховна Рада ухвалила законопроект №4194, який скасовує обов'язкове використання печаток юридичними та фізичними особами, у першому читанні. Законопроект входить до пакета про дерегуляцію економіки.