Нардеп Михайло Бондар вимагає від Фонду держмайна розкрити збитки "Центренерго" від схем Коломойського

Михайло Бондар: У державної компанії, яку вже майже рік грабує Коломойський, за різними підрахунками, від 5 до 10 млрд боргів
Фото: Бондар Михайло / Facebook

Народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Михайло Бондар заявив, що українці мають знати цифру, "скільки кожен із нас буде вимушений заплатити за борги держкомпанії, створені олігархом Ігорем Коломойським".

Уряд і Фонд держмайна мають провести фінансовий аудит компанії "Центренерго" й оприлюднити розмір збитків держпідприємства від схем бізнесмена Ігоря Коломойського. Про це написав народний депутат України від фракції "Європейська солідарність", член комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Михайло Бондар на своїй сторінці у Facebook.

"Зеленський каже, що Фонд держмайна буде приватизувати "Центренерго". Як же вони це будуть робити, коли в державної компанії, яку вже майже рік грабує Коломойський, за різними підрахунками, від 5 до 10 млрд боргів. Там збитків уже більше, ніж її вартість. Ось уже експерти уряду ФРН пишуть про майже мільярд збитків лише через заниження ціни електроенергії для заводів і трейдерів Коломойського", – написав Бондар.

Він зазначив, що неодноразово звертався до антикорупційних органів із вимогою зупинити дію схем Коломойського на держпідприємстві, однак від НАБУ і САП не було жодної реакції. Тож тепер депутат вимагає від уряду й Фонду держмайна провести фінансовий аудит "Центренерго".

"Вимагаю від Фонду держмайна та Кабміну провести фінансову перевірку "Центренерго". Ми маємо знати цифру, скільки кожен із нас буде вимушений заплатити за борги держкомпанії, створені олігархом", – зазначив нардеп.

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції 20 травня повідомив, що "Центренерго" готують до приватизації.

Наприкінці лютого ZN.UA писало, що "Центренерго" стало збитковим, його збитки за підсумками 2019 року можуть становити 2,5 млрд грн. "Наглядачі" Коломойського, якого пов'язують із менеджментом компанії, нібито розробили кілька схем постачання вугілля й електроенергії, зазначали журналісти.

"Главком" писав, що Коломойський контролює постачання газу на ТЕС.

У серпні минулого року портал enkorr повідомляв, що компанія "Центренерго" підписала договір на постачання вугілля з Росії на 400 млн грн із ТОВ "Нафта Форс", засновник і директор якої має безпосередній стосунок до діяльності групи "Приват".

Народний депутат від "Батьківщини" Михайло Волинець і Бондар закликали прем'єра і т.в.о. міністра енергетики розібратися із закупівлями енергоносіїв для держкомпанії "Центренерго".

Бондар зазначав, що "Центренерго" закуповує вугілля в компанії "Нафта Форс" за ціною 2,7 тис. грн за тонну без урахування вартості доставки, це на 40% вище, ніж за формулою "Роттердам плюс", а продає електроенергію підприємствам Коломойського за ціною 1,3 грн за кВт-год – нижче за собівартість, яка становить 1,9 грн за кВт-год. У підсумку за перше півріччя "Центренерго" має збитки на 1,2 млрд грн, зазначив він.

За інформацією Волинця, "Центренерго" отримала й використала вугілля на 470 млн грн, однак відмовляється оплатити постачання.

За оцінками проєкту уряду ФРН Low Carbon Ukraine (LCU), "Центренерго" недоотримала 847 млн грн доходу від продажу електроенергії через її постачання за заниженими цінами підприємствам, "Главком" пише, що ці підприємства пов'язані з Коломойським.