Нацбанк України 16 березня продав на валютному ринку $258 млн

НБУ продав на валютному аукціоні приблизно чверть мільярда доларів
Фото: National Bank Of Ukraine Національний банк України / Flickr

Національний банк України заявив, що в рішеннях учасників валютного ринку "переважає психологічний фактор". Регулятор має намір продовжувати валютні інтервенції, щоб згладити коливання курсу гривні.

Національний банк України 16 березня продав на валютних аукціонах приблизно $258 млн. Про це повідомила пресслужба НБУ у Facebook.

"Національний банк продовжив проводити інтервенції з продажу валюти для згладжування надмірних коливань курсу, спричинених погіршенням настроїв учасників ринку через поширення коронавірусу. Загалом із цією метою було продано $238 млн", – ідеться в заяві.

Курс за результатами аукціонів становив 26,54–26,7 грн/$, зазначили у НБУ.

"Як і раніше, ми бачимо переважання психологічного чинника в рішеннях учасників валютного ринку. Тож, маючи достатні резерви на рівні понад $25 млрд, ми продовжимо за необхідності проводити валютні інтервенції для згладжування надмірних курсових коливань", – додала пресслужба регулятора.

Нацбанк уточнив, що у 2019 році чисте придбання валюти становило приблизно $8 млрд, тоді як від початку поточного року обсяг чистих продажів становив приблизно $600 млн.

Курс гривні почав знижуватися 10 березня на тлі рекордного падіння світових цін на нафту, а також паніки на фондових ринках через пандемію коронавірусної інфекції. Протягом тижня Нацбанк продав на валютних аукціонах приблизно $981 млн. Загальний обсяг продажу валюти від початку року в межах інтервенцій НБУ становив $1,5 млрд, водночас протягом двох тижнів (із 2-го до 13 березня) Нацбанк продав $1,29 млрд.

Від початку року офіційний курс гривні до долара опустився приблизно на 3 грн.