Нацбанк України розраховує отримати від МВФ до $2 млрд до кінця осені

Чурій: Якщо МВФ оголошує про приїзд місії – це означає, що шанси на позитивний перегляд доволі високі
Фото: Національний банк України / Facebook

Транш Міжнародного валютного фонду дасть Україні доступ до отримання офіційного фінансування від Єврокомісії та Світового банку на $1,5 млрд, сказав заступник голови Нацбанку України Олег Чурій.

Національний банк України очікує, що Україні вдасться отримати до кінця осені транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі $2 млрд. Таку думку 28 серпня під час круглого столу на тему "Що буде з гривнею восени?" висловив заступник голови НБУ Олег Чурій, повідомляє "Фінансовий клуб".

"МВФ – формальна організація. Якщо вони оголошують про приїзд місії – це означає, що шанси на позитивний перегляд доволі високі. Скоро дізнаємося. Наш прогноз – що вдасться домовитися із МВФ. І наш прогноз – що до кінця осені вдасться отримати транш до $2 млрд", – повідомив Чурій.

За його словами, транш дасть Україні доступ до отримання офіційного фінансування від Єврокомісії та Світового банку на $1,5 млрд.

"Також Україна зможе вийти на ринок євробондів та розмістить довші бонди на $1,5 млрд і, сподіваюся, дешевші. Але це не тільки МВФ відіграє роль, а й ситуація на світових ринках, яка не дуже позитивна", – додав Чурій.

Останній меморандум про співпрацю Україна та МВФ підписали в березні 2015 року, протягом чотирьох років Фонд має виділити Україні $17,5 млрд. У межах цієї програми український уряд отримав уже чотири транші на загальну суму $8,7 млрд.

У травні 2017 року у МВФ повідомили, що для завершення перегляду програми очікують від влади забезпечення парламентської підтримки земельної, пенсійної реформ, антикорупційних законопроектів та інтенсифікації приватизаційних процесів.

12 липня 2018 року в Національному банку України заявляли, що неотримання траншу МВФ створює загрозу фінансуванню бюджетних витрат, а Європейська бізнес-асоціація попереджала про ризик дефолту.

Місія МВФ приїде до Києва з 6-го до 19 вересня для обговорення економічної політики та фінансової допомоги Україні.

Міжнародний валютний фонд дав чітко зрозуміти, що погодження цін на газ із ринковим рівнем в Україні є основною умовою фінансування з боку Фонду, заявив 30 березня голова представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман.

12 червня голова Національного банку України Яків Смолій зазначив, що візит місії МВФ до України залежить від перегляду Києвом тарифів на газ і досягнення збалансованого державного бюджету.