Нацбанк України знизив облікову ставку до історичного мінімуму

Загалом від початку цього року НБУ зменшив облікову ставку на 7,5 відсоткового пункту
Фото: depositphotos.com

За даними Національного банку України, з 12 червня облікову ставку буде знижено до 6%.

Національний банк України знизив облікову ставку до 6%, що є історичним мінімумом за час незалежності країни. Про це 11 червня інформує пресслужба НБУ.

Як уточнили в Нацбанку, облікову ставку буде знижено з 8% до 6% із 12 червня.

"З високою імовірністю споживчий та інвестиційний попит залишатиметься пригніченим довше, ніж прогнозувалося у квітні. З одного боку, це утримуватиме інфляцію нижче цільового рівня довше, ніж передбачає квітневий прогноз. З іншого боку, це означає, що падіння української економіки може бути глибшим, ніж очікувалося. Такий розвиток подій вимагає подальшого пом'якшення монетарної політики для підтримання економіки на етапі поступового згортання карантину", – пояснили в Нацбанку.

За оцінками НБУ, падіння української економіки у другому кварталі буде серйознішим, ніж очікували.

Також Національний банк ухвалив рішення про звуження коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу з "облікова ставка +/- два процентніх пункти" до "облікова ставка +/- один процентний пункт". Це означає, що за нової облікової ставки на кредити рефінансування комерційним банкам надаватимуть під 7%, а депозитні сертифікати розміщуватимуть під 5%.

"Зниження ключової ставки до рівня нижче нейтрального свідчить про завершення циклу швидкого пом'якшення монетарної політики", – підкреслили у НБУ.

У повідомленні зауважують, що загалом від початку цього року облікова ставка зменшилася на 7,5 відсоткового пункту.

У квітні 2019 року Нацбанк уперше за два роки знизив ставку – з 18% до 17,5%, потім у липні він знизив її до 17%, у вересні – до 16,5%, а в жовтні – до 15,5%, у грудні – до 13,5%. Із 31 січня 2020 року облікову ставку знижено до 11%, у березні – до 10%. 23 квітня Нацбанк знизив облікову ставку до 8%.

Облікова ставка визначає норму відсотка, яку стягує НБУ в разі рефінансування комерційних банків. За допомогою облікової ставки регулятор впливає на інфляцію.