Нацбанк випустить монету на честь надання автокефалії українській церкві

Номінал нової монети – 50 грн
Фото: Музей грошей Національного банку України / Facebook

На монеті, яку Національний банк України випустив на честь отримання томосу про автокефалію Православною церквою України, зображено всі 15 помісних православних церков, а також вселенського патріарха Варфоломія з головою ПЦУ Епіфанієм.

Національний банк України випустив пам'ятну монету, присвячену наданню томосу про автокефалію Православній церкві України. Номінал монети – 50 грн, повідомляють на сайті НБУ.

"Присвячена події, яка ознаменувала тисячолітній шлях української церкви від створення до здобуття незалежності, – наданню томосу про автокефалію Православній церкві України. Томос, текст якого ухвалено архієрейським синодом Вселенського патріархату, офіційно затверджує канонічний автокефальний статус Православної церкви України як однієї із 15 помісних православних церков", – ідеться у пресрелізі.

На аверсі монети внизу розміщено малий державний герб України та написи півколом: Україна, рік карбування монети 2019-й та номінал 50 грн. У центрі – стилізована хрестоподібна композиція, увінчана позолоченим відбитком печатки вселенського патріарха Варфоломія, навколо на позолочених медальйонах зображено кафедральні собори помісних православних церков світу, поруч зазначено їхні назви.

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено вселенського патріарха Варфоломія, який передає томос митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, і написи: "15-та церква у блаженному хорі автокефальних церков" і "Найсвятіша церква України" / 06.01.2019.

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, у якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.