Нацбанк заявив про порушення мінфіном Росії під час зміни власника української дочки "Сбербанку"

Нацбанк України подав запит у мінфін РФ і "Сбербанк Росії" з вимогою надати пояснення

Фото: EPA

Національному банку України стало відомо про продаж Центральним банком РФ 50% + 1 акції "Сбербанку Росії" міністерству фінансів РФ. За даними НБУ, власник "Сбербанку" провів операцію з порушенням українського законодавства.

Національний банк України заявив про порушення центробанку та міністерства фінансів Росії під час зміни структури власності українського дочірнього банку російського "Сбербанку" – АТ "Сбербанк". Про це 12 травня йдеться в заяві Нацбанку на сторінці у Facebook.

"23 квітня 2020 року Національному банку України стало відомо про продаж Центральним банком РФ 50% + 1 акцій "Сбербанку Росії" міністерству фінансів РФ. Відповідно в АТ "Сбербанк" змінився кінцевий власник", – заявили у НБУ.

Регулятор повідомив про три порушення: під час зміни власника: не повідомили за три місяці НБУ про плани придбання банку, не погодили з Нацбанком придбання акцій і не подали копії договору (угоди), на підставі якого відбувся перехід права власності.

У Нацбанку повідомили, що подали запит у мінфін РФ і "Сбербанк Росії" з вимогою надати пояснення та відповідні документи. Також НБУ розгляне питання застосування заходів впливу.

Навесні 2017 року за рішенням Ради нацбезпеки України проти ПАТ "Сбербанк" запровадили санкції у зв'язку з російською агресією. У березні 2018-го президент України Петро Порошенко продовжив санкції ще на рік. Банк не може виводити кошти за межі країни, а держструктурам заборонено розміщувати гроші на його рахунках.

Після введення санкцій російський "Сбербанк" заявляв про намір продати українську "дочку".