НБУ прогнозує, що у 2020 році міжнародні резерви України перевищать $29 млрд

Смолій: У поточному році резерви перевищать $29 млрд і продовжать збільшуватися в наступних  роках
Фото: National Bank of Ukraine (NBU) / Flickr

Зростання міжнародних резервів України триватиме в разі старту нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, залучення офіційного фінансування та інтересу нерезидентів до облігацій внутрішньої держпозики, сказав голова Нацбанку України Яків Смолій.

У 2020 році Нацбанк України планує збільшення міжнародних резервів України до понад $29 млрд. Про це на брифінгу 30 січня сказав голова Нацбанку України Яків Смолій, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Завдяки новій програмі [співпраці] з Міжнародним валютним фондом, залученню офіційного фінансування та сталому інтересу нерезидентів до облігацій внутрішньої державної позики триватиме щорічне зростання міжнародних резервів України попри період пікових виплат за зовнішнім державним боргом. У поточному році резерви перевищать $29 млрд і продовжать збільшуватися в наступних  роках", – сказав він.

За словами Смолія, у НБУ очікують, що $3 млрд, які НАК "Нафтогаз України" у грудні 2019 року отримала від російського "Газпрому", продадуть і регулятор викупить цю валюту. Також кошти в резерви можуть надійти від траншу МВФ.

"Міністерство фінансів може отримати кошти від Світового банку, від Єврокомісії. Також є можливість виходу Міністерства фінансів на зовнішні ринки запозичень у другій половині року", – додав він.

У січні 2019 року міжнародні резерви України становили $20,8 млрд (в еквіваленті). У грудні вони зросли до $25,3 млрд.