Обсяг транзиту російського газу через територію України побив семирічний рекорд

Загальний обсяг транзиту за 12 місяців минулого року становив 82,2 млрд м³
Фото: utg.ua

У 2017 році "Укртрансгаз" здійснив транзит 80,8 млрд м³ російського газу до європейських країн, повідомили в компанії.

У 2017 році обсяг транзиту російського газу через територію України побив семирічний рекорд, повідомила прес-служба оператора газотранспортної системи "Укртрнасгаз" 15 листопада.

Станом на 13 листопада компанія здійснила транзит 80,8 млрд м&³3; російського газу до європейських країн.

Наголошують, що загальний обсяг транзиту за 12 місяців минулого року становить 82,2 млрд м&³3;, а за аналогічний період 2016 року – 68,8 млрд м&³3;, що на 15%, або 12 млрд м&³3;, менше, ніж поточного року. Найбільші обсяги транспортування газу цього року російський "Газпром" замовляв у зимовий період (у січні – 8,9 млрд м&³3;) і під час зупинки на ремонт обхідного підводного газопроводу "Північний потік" (у серпні й вересні – 8,8 млрд м&³3; і 8, 4 млрд м&³3;)", – повідомили в "Укртрансгазі".

Зазначають, що "Газпром" систематично не виконує технічних зобов'язань за контрактом на транзит газу з НАК "Нафтогаз України" щодо дотримання тисків газу в магістральних газопроводах.

Контракт НАК "Нафтогаз" і ВАТ "Газпром" передбачає обов'язковий транзит російського газу через територію України до кінця 2019 року.

У квітні 2017 року глава "Газпрому" Олексій Міллер озвучив плани скоротити вп'ятеро транзит російського газу через Україну.