Омелян заявив, що Мінінфраструктури шукає можливість дотувати українські авіакомпанії, які облітають Росію

Омелян зазначив, що механізм дотування українських авіакомпаній має бути недискримінаційним

Фото: Виктор Олегович Пеннер / Facebook

Українські авіакомпанії на східному напрямку мають облітати територію Росії, через що вони перебувають у невигідному порівняно з іноземними перевізниками становищі, повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

Міністерство інфраструктури України шукає механізм державної підтримки українських авіакомпаній, які змушені облітати територію Росії, здійснюючи польоти у східних напрямках. Про це повідомив глава відомства Володимир Омелян в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", опублікованому 10 травня.

"Тут проблема не тільки в позиції України, але і в міжнародній позиції. Якщо це рішення і цей механізм буде введено, він має бути недискримінаційним. Ми працюємо в системі європейської авіаційної індустрії, тому повинні дотримуватися правил. Якщо вдасться розробити такий механізм з урахуванням і внутрішнього, і зовнішнього чинників, міністерство буде готове його підтримати", – повідомив він.

Омелян зазначив, що українські авіакомпанії, які літають у східному напрямку, перебувають у невигідному порівняно з іншими авіаперевізниками становищі.

Генеральний директор Міжнародного аеропорту Бориспіль Павло Рябікін повідомляв агентству "Інтерфакс-Україна", що літак, який летить із Києва до Пекіна в обхід території РФ, витрачає на переліт у середньому на чотири години більше, ніж аналогічний літак, який не має обмежень щодо обльоту. Це призводить до $120 тис. додаткових витрат на кожному рейсі.

На думку Рябікіна, держава може розробити механізми для компенсації.

"Це могли б бути пільги за ставками або прямі субсидії", – говорив гендиректор Борисполя.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

7 серпня 2014 року Росія заборонила українським авіакомпаніям транзит через свій повітряний простір.

25 вересня 2015 року Кабінет Міністрів України заборонив польоти низці російських авіакомпаній в Україну.

29 вересня того самого року російське федеральне агентство повітряного транспорту повідомило про запровадження санкцій у відповідь. Авіасполучення між Україною і Росією було припинено з 25 жовтня 2015 року.