"Ощадбанк" відсудив у компанії – власника "Укртелекому" майже 1 млрд грн

В "Укртелекомі" заявили, що рішення суду про відстрочення дасть можливість продовжити пошук рішення щодо виплати боргів "Ощадбанку"
Фото: ukrtelekom.ua

Господарський суд Києва відтермінував на рік виконання рішення про стягнення з ТОВ "ЕСУ", яке є власником контрольного пакета акцій ПАТ "Укртелеком", 955 млн грн процентного боргу за облігаціями.

Господарський суд Києва частково задовольнив позов державного "Ощадбанку" до власника контрольного пакета акцій ПАТ "Укртелеком" ТОВ "ЕСУ", постановивши стягнути з останнього 955 млн грн процентного боргу за облігаціями. Про це повідомляють у рішенні суду від 3 серпня, опублікованому в реєстрі судових рішень.

Як зазначено у тексті ухвали, "Ощадбанк" у квітні 2013 року купив облігації ТОВ "ЕСУ" серії "С" на 2 млрд грн за номіналом, із яких зараз у нього залишилося паперів на 1,839 млрд грн за номіналом.

Після прострочення виплати купона за ними "Ощадбанк" подав позов до суду і вимагав виплати 382,4 млн грн, однак із часом збільшив розмір позову до 1 млрд 144,7 млн грн, оскільки ТОВ "ЕСУ" пропустило термін виплати.

Зі свого боку відповідач заперечував проти нарахування пені та просив п'ятирічної відстрочки виплат – до 30 липня 2022 року.

"Порушення строків виплати відсоткового доходу позивачу із середини 2015 року відбулося через неможливість ТОВ "ЕСУ" в умовах спаду економіки та інфляційних процесів... виконати економічні прогнози щодо свого розвитку", – ідеться в документі. За твердженням відповідача, негайне виконання рішення суду могло призвести до банкрутства ТОВ "ЕСУ" як акціонера "Укртелекому" і "порушення стабільності роботи останнього".

Суд зменшив суму стягнення до 955 млн грн, із яких 802,4 млн грн – безпосередня сума боргу за відсотками, відмовивши в пені і в 1,5 раза зменшивши розмір інфляційних втрат, а також надав річне відстрочення у виконанні цього рішення.

"Раніше ТОВ "ЕСУ" обговорювало з власниками облігацій можливості реструктуризації зобов'язань. Дане рішення суду з відстрочкою виконання дозволяє продовжити пошук рішення", – прокоментували ухвалу суду "Інтерфакс-Україна" у прес-службі "Укртелекому".

Крім того, 7 серпня Київський апеляційний господарський суд ухвалив апеляцію ТОВ "ЕСУ" на рішення Господарського суду Києва від 11 липня 2017 року щодо спору з іншим власником цих облігацій – державним "Укрексімбанком": ним з емітента стягують процентний дохід і основну суму боргу за облігаціями, термін погашення яких настав 19 березня цього року.

Оскільки "Укрексімбанк" у 2013 році придбав облігації ТОВ "ЕСУ" на 2 млрд 243,6 млн грн, то загальна сума виплати за цим позовом, згідно з рішенням госпсуду Києва, – 2 млрд 834,2 млн грн.

У межах забезпечення цього позову суд своєю ухвалою від 2 червня наклав арешт на належні ТОВ "ЕСУ" акції "Укртелекому" у розмірі 92,7906% статутного капіталу, і 25 липня Київський апеляційний госпсуд підтвердив це визначення, відхиливши скаргу ТОВ "ЕСУ".

Фонд держмайна України (ФДМУ) в травні 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" українській "дочці" австрійської компанії EPIC – фірмі ТОВ "ЕСУ" – за 10,5 млрд грн. Потім ТОВ "ЕСУ" перепродала цей актив групі СКМ Ріната Ахметова.

У березні 2017 року ФДМУ почав підготовку документів, необхідних для повернення акцій "Укртелекому" у державну власність.

13 квітня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання ГПУ про арешт акцій компаній "Укртелеком".

У серпні Апеляційний суд Києва скасував арешт акцій "Укртелекому".

У Генеральній прокуратурі України розслідують справу про невиконання ТОВ "ЕСУ" умов приватизації щодо створення виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення та незаконного її фінансування у 2012–2013 роках коштом держбюджету України на суму 220 млн грн. У межах цієї справи Печерський районний суд Києва дозволив провести нове спеціальне досудове розслідування щодо колишнього першого віце-прем'єра й екс-голови Національного банку України Сергія Арбузова.