Після введення мит на російське дизпаливо його імпорт в Україну скоротився на третину

Запаси дизпалива в Україні становлять приблизно 600 тис. тонн
Фото: pixabay.com

Після скорочення на 33% імпорту в Україну російського дизпалива ринок не відчув браку солярки через значні її запаси.

Протягом 10 днів після введення мит на дизельне паливо з Росії його імпорт в Україну скоротився на 33%, до 129 тис. тонн зі 193 тис. тонн на початку липня. Про це 13 серпня повідомили enkorr у компанії "Консалтингова група А-95".

Наголошують, що постачання припинила трубопроводом "ПрикарпатЗахідтранс" і залізничною дорогою компанія "Лукойл". Після 1 серпня в Україну за змішаною логістичною схемою надходить лише паливо "Роснефти".

Водночас палива білоруських НПЗ тепер постачають на 13,5% більше, а литовських – на 32%.

"Консалтингова група А-95" підкреслює, що український ринок не відчуває нестачі дизельного палива "через великі накопичені запаси". За оцінками компанії, у серпні баланс дизпалива становить 600 тис. тонн.

1 серпня почали діяти спецмита на імпорт із Росії дизельного палива і скрапленого газу, уведені українським урядом у відповідь на розширення російських економічних санкцій.

Запровадження спецмит розділено на два етапи. Із 1 серпня мито на дизельне паливо, що постачають трубопровідним транспортом, установлено на рівні 3,75%, на скраплений газ – 1,75%. 1 жовтня їх піднімуть до 4% та 3% відповідно.

Росія почала вводити санкції проти України у 2016 році – у відповідь на початок дії зони вільної торгівлі між Україною та Європейським союзом. Україна вживає дзеркальних заходів.

У квітні 2019 року Росія заборонила експорт в Україну продукції паливно-енергетичного комплексу.

У травні Україна ухвалила рішення про введення з 1 серпня спецмита на низку товарів із РФ, окрім "чутливого імпорту", серед якого вугілля, кокс, бензин, скраплений газ та фармацевтична продукція.