Помпео заявив, що США не відкидають можливості військового удару у відповідь на дії Ірану

Помпео заявив, що місією США є стримування загроз
Фото: ЕРА

За словами державного секретаря США Майка Помпео, всі заходи Сполучених Штатів проти Ірану будуть законними.

Сполучені Штати розглядають усі можливі варіанти реагування на дії Ірану в регіоні, зокрема військові заходи, заявив в інтерв'ю телеканалу CBS News 16 червня державний секретар США Майк Помпео.

За словами Помпео, за останні 40 днів США спостерігали "цілу низку дій" Ірану, зокрема атаки на комерційні судна, що стало викликом міжнародним нормам свободи судноплавства.

Держсекретар США додав, що місією США є стримування загроз. На запитання, чи передбачають заходи США збройну відповідь Ірану, Помпео відповів: "Звісно".

Помпео додав, що всі заходи проти Ірану будуть законними.

Уранці 13 червня вибухи в Оманській затоці пошкодили танкер Front Altair, який під прапором Маршаллових Островів ішов із вантажем нафтопродуктів у Японію. Судно загорілося. Також було атаковано японський корабель Kokuka Courageous, який ходить під прапором Панами. Він перевозив метанол у Сінгапур, повідомили в судовій асоціації BSM. Усіх 44 членів екіпажу обох суден врятовано, повідомили в міністерстві закордонних справ Ірану. Як зазначає агентство IRNA, у відомстві назвали інцидент підозрілим, оскільки він збігся з переговорами прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе та іранського верховного лідера Алі Хаменеї.

Помпео заявляв, що відповідальність за вибухи, які призвели до пожеж та евакуації екіпажів двох танкерів в Оманській затоці, несе Іран.

Спадкоємний принц, заступник прем'єр-міністра і міністр оборони Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман також пов'язав напади на нафтові танкери в Оманській затоці з Іраном.