Порошенко схвалив ратифікацію угод, які дадуть змогу Україні отримати до €1 млрд макрофінансової допомоги від Євросоюзу

Порошенко схвалив ратифікацію угод із ЄС
Фото: president.gov.ua

Передумовою отримання двох траншів макрофінансової допомоги ЄС на суму до €500 млн кожен є виконання низки реформ, зазначили в прес-службі президента України Петра Порошенка.

Президент України Петро Порошенко 16 листопада підписав закон про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським союзом та кредитної угоди щодо надання Україні до €1 млрд макрофінансової допомоги Євросоюзу. Про це повідомила прес-служба глави держави.

У прес-службі наголосили, що реалізація документів дасть змогу Україні залучити додаткові фінансові ресурси ЄС для їх спрямування в держбюджет.

"Передумовою отримання двох траншів макрофінансової допомоги ЄС у сумі до €500 млн кожен є виконання низки узгоджених сторонами заходів щодо реалізації податкової та митної політики, боротьби з корупцією, здійснення малої приватизації, управління державними підприємствами, корпоративного управління в державних банках та банківського нагляду, подальших реформ у сфері енергетики, охорони здоров'я та соціального захисту", – ідеться в повідомленні.

Євросоюз надає допомогу Україні з 2014 року, протягом цього часу Київ загалом отримав 2,8 млрд. Рішення про виділення ще 600 млн було скасовано в січні 2018 року, оскільки Київ не виконав вимог Європейської комісії.

13 червня Європарламент проголосував за надання Україні €1 млрд макрофінансової допомоги протягом двох із половиною років, 26 червня це рішення ухвалила Рада ЄС.

У заяві Європарламенту було зазначено, що для отримання грошей Україна має ухвалити жорсткі антикорупційні заходи, зокрема створити антикорупційний суд, а також "продемонструвати повагу до демократичних механізмів".

Меморандум та угоду було підписано 14 вересня, вони набувають чинності відразу після ратифікації. Верховна Рада схвалила закон про ратифікацію 8 листопада.

Згідно з документами, період між наданням першого і другого траншів має становити не менше ніж три місяці. Термін погашення кредиту – 10–15 років. За прогнозами Міністерства фінансів України, відсоткова ставка за кредитом не буде перевищувати 2% річних.

8 листопада президент України Петро Порошенко після переговорів із заступником голови Європейської комісії з питань євро і фінансової стабільності Валдісом Домбровскісом заявив, що €500 млн макрофінансової допомоги буде виділено Україні "за лічені тижні".