Рада НБУ ініціює скасування податку на дохід від депозитів фізичних осіб

Аналіз та оцінку відмови від податку на депозит раді НБУ повинні надати до 1 жовтня 2017 року
Фото: National Bank Of Ukraine / Flickr

Питання про скасування податку на відсотки за депозитними вкладами фізичних осіб рада Національного банку України порушила для створення умов для зниження відсоткових ставок та повернення коштів до банківського сектору.

Рада Національного банку України (НБУ) рекомендувала Кабінету Міністрів та правлінню НБУ зайнятися відміною податку на відсотки за депозитними вкладами фізичних осіб. Про це йдеться в документі, ухваленому радою НБУ 4 липня й опублікованому на сайті Нацбанку.

"З метою створення належних умов для зниження процентних ставок та повернення коштів до банківського сектору розглянути питання щодо відміни податку за відсотками по депозитних вкладах фізичних осіб. З цією метою провести відповідний аналіз та оцінки і надати їх раді Національного банку до 1 жовтня 2017 року", – ідеться в документі.

Регулятору й уряду також запропонували розглянути питання про актуалізацію гарантованої суми вкладу для фізичних осіб від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Причиною назвали значну девальвацію гривні у 2014–2016 роках, а метою – "поліпшення політики гарантування вкладів та повернення довіри до банківської системи".

Податок на депозити було введено у березні 2014 року. Із 2016 року він становить 18%. Додатково з доходів за депозитами стягують військовий збір (1,5%).

Гарантованою сумою вкладу є 200 тис. грн.