Рада ухвалила законопроект про надання пільг в оподаткуванні кінематографічної галузі

"За" проголосувало 228 нардепів
Фото: rada.gov.ua

Законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки кінематографії нардепи ухвалили з третього разу.

Верховна Рада під час ранкового засідання 7 листопада з третього разу ухвалила законопроект №3238-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки кінематографії, передає кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

"За" проголосувало 228 народних депутатів.

"Законопроект пропонує надати пільги в оподаткуванні у кінематографічній галузі під час сплати податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб, податку на додану вартість, за операціями на митній території України та під час увезення товарів на митну територію України", – розповіла нардеп від Блоку Петра Порошенка, голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, презентуючи законопроект.

Згідно з документом, до 1 січня 2023 року від податку на додану вартість звільняють такі операції: 

  • з постачання національних фільмів, визначених законом України "Про кінематографію", виробниками, демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів;
  • з постачання робіт та послуг із виробництва національних фільмів;
  • з постачання робіт та послуг із вироблення архівного комплекту вихідних матеріалів національних фільмів та фільмів, створених на території України;
  • з постачання робіт та послуг з тиражування національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України;
  • з постачання робіт та послуг з дублювання, озвучення державною мовою іноземних фільмів на території України;
  • з постачання робіт та послуг зі збереження, відновлення та реставрації національної кінематографічної спадщини;
  • з постачання послуг із демонстрації, розповсюдження та/або публічного сповіщення національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України, демонстраторами, розповсюджувачами та/або організаціями мовлення.

Верховна Рада ухвалила законопроект №3081-д про державну підтримку кінематографа в Україні (з поправками президента) 23 березня. Згідно із законом, телерадіоорганізації зобов'язані до 1 січня 2022 року мінімум 15% місячного часу демонструвати українські фільми, а після 1 січня 2022 року – не менше ніж 30%. Того ж дня парламент підтримав законопроект №5491 про Український культурний фонд – бюджетну установу, яка буде виконувати спеціальні функції щодо сприяння національно-культурному розвитку країни.

У серпні в Держкіно заявили, що до кінця року в прокат вийде мінімум 13 українських фільмів.