Roshen через суд домоглася реєстрації патенту на використання червоних стрічок на тортах

Roshen через суд запатентувала червону стрічку на тортах
Фото: ЕРА

Господарський суд Києва зобов'язав держпідприємство "Укрпатент" визнати за Roshen право інтелектуальної власності на червоні стрічки різних відтінків із логотипом і без на тортах.

Господарський суд Києва задовольнив позов кондитерської корпорації Roshen проти Міністерства економічного розвитку і торгівлі та держпідприємства "Укрпатент", зобов'язавши визнати за кондитерською корпорацією право інтелектуальної власності на використання червоних стрічок різних відтінків із логотипом та без на тортах. Рішення опубліковано в Єдиному судовому реєстрі 6 червня.

Суд визнав недійсними висновок "Укрпатенту" та рішення Апеляційної палати Мінекономрозвитку, які у 2017 році відмовили в реєстрації червоної стрічки як товарного знака, оскільки "такі широкі права на певний колір не відповідають інтересам суспільства" і можуть призвести до "створення невиправданої економічної переваги на певному ринку товарів або послуг одного виробника".

Після реєстрації товарного знака Roshen може заборонити використовувати червону стрічку на тортах іншим виробникам.

"Укрпатент" і Мінекономрозвитку можуть оскаржити рішення в суді, але поки не подали апеляційної скарги.

Кондитерську корпорацію Roshen створив експрезидент України Петро Порошенко у 1996 році. До її складу входять дві кондитерські фабрики у Вінниці, фабрики в Києві, Кременчуці та Липецьку (виробництво в російському Липецьку зупинили в січні 2017 року), клайпедська кондитерська фабрика в Литві, угорська компанія Bonbonetti Choco Kft, а також масломолочний комбінат "Бершадьмолоко" (Вінницька область).

Під час виборчої кампанії у 2014 році Порошенко пообіцяв продати компанію, якщо стане президентом. Після перемоги на виборах для продажу Roshen було залучено компанію Rothschild. Утім, здійснити операцію так і не вдалося. Порошенко пояснив, що це пов'язано з початком бойових дій на сході України. Президент заявляв, що активи Roshen йому не підконтрольні, ними керує сліпий траст.