S&P прогнозує падіння світової економіки на 2,4% 2020 року

Згідно з прогнозом S&P, економіки США і єврозони цього року скоротяться, а Китаю та Індії будуть рости

Фото: depositphotos.com

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings зауважило, що вплив пандемії коронавірусу на світову економіку виявився тривалішим та інтенсивнішим, ніж передбачали, а з 2021 року має розпочатися зростання.

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings прогнозує падіння світової економіки 2020 року на 2,4% у зв'язку з пандемією коронавірусу. Оновлений прогноз агентство опублікувало 16 квітня.

У 2019 році світова економіка зросла на 2,9%. Раніше S&P передбачало, що 2020 року зростання становитиме 0,4%.

"Вплив COVID-19 на економіку триваліший та інтенсивніший, ніж передбачали, і ми знову знизили наші макропрогнози. Зараз ми прогнозуємо падіння світового ВВП на 2,4% цього року і скорочення економіки США та єврозони на 5,2% і 7,3% відповідно", – указано у звіті.

Водночас економіки Китаю та Індії, на думку аналітиків агентства, будуть рости вже цього року – на 1,2% і 1,8% відповідно.

S&P прогнозує, що після 2020 року світова економіка почне відновлюватися, і очікує, що до 2021 року ВВП країн світу зросте на 5,9%, а 2022 року – на 3,9%.

Агентство зауважило, що хоча найближчі перспективи мають похмурий вигляд, криві зростання кількості заражених згладжуються, тому "акцент змістився на відновлення".

"Його тривалість і темпи залежатимуть від поєднання кроків у галузі охорони здоров'я та економіки, реакції людей і компаній, а також стану ринку праці й малих і середніх підприємств. Баланс ризиків залишається негативним, оскільки багато що може піти не так із нашим базовим прогнозом у галузі охорони здоров'я, економіки та політики", – попередило S&P.

Міжнародний валютний фонд очікує скорочення світової економіки 2020 року на 3%. Це більше, ніж під час фінансової кризи 2008–2009 років. У 2021 році, за прогнозом Фонду, світова економіка має зрости на 5,8%.

Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що Фонд прогнозує найгірші наслідки для світової економіки з 30-х років ХХ століття.

"Лише три місяці тому ми очікували зростання доходів на душу населення в більше ніж 160 країнах-членах 2020 року. Сьогодні цей показник перекинувся з ніг на голову: тепер ми прогнозуємо, що понад 170 країн відчуватиме спад доходів на душу населення цього року", – сказала глава МВФ.

Світова організація торгівлі прогнозує падіння світової торгівлі на рівні 13–32% 2020 року.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у Китаї у грудні 2019 року. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Через швидке поширення захворювання багато країн ввело жорсткий карантин, ділова активність у світі суттєво знизилася.