Скасовувати "зелені" тарифи не планується – Герус

Герус є ініціатором зниження "зелених" тарифів
Andriy Gerus / Facebook

Уряд шукає компромісний варіант "зелених" тарифів, який задовольнить і виробників альтернативної електроенергії, і споживачів, повідомив голова комітету Верховної Ради з енергетики та ЖКГ, нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус.

Уряд не планує скасовувати "зелений" тариф і займається пошуком компромісного варіанта, який влаштує учасників ринку. Про це голова комітету Верховної Ради з енергетики та ЖКГ, нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус заявив в інтерв'ю "НВ".

Так він прокоментував лист норвезьких інвесторів президентові Володимиру Зеленському, у якому вони закликали не знижувати "зелені" тарифи для вітряних електростанцій заднім числом, оскільки це загрожує дефолтом наявним проєктам.

"Скасовувати зелені тарифи не планується. Слід окремо дивитися на окремі сектори. Вітряна енергетика – €0,02 за кВт-год, а сонячна – €0,15 за кВт-год. Це вище в три рази, ніж у Німеччині. Саме сонячні електростанції мають дуже високий тариф. Держава дуже дорого його купує, і це лягає в загальний тариф для споживачів. Тому зараз уряд у пошуку компромісного варіанта, який сприйме учасник ринку", – сказав Герус.

Він додав, що цим питанням займається заступник глави Офісу президента Юлія Ковалів.

"Сама ця ініціатива виникла ще до листа", – підкреслив він.

Голова комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус ініціює ретроспективне зниження "зеленого" тарифу та введення додаткових податків на виробників електроенергії з відновлюваних джерел.

Законодавство України та підписані нею міжнародні договори гарантують збереження "зеленого" тарифу на незмінному рівні до 2030 року.

Інвестори виступили проти законопроєкту № 2236-2, одним з ініціаторів якого є Герус. Комітет цей проєкт підтримав. Лист інвесторів до президента Володимира Зеленського підписали керівники компаній NBT, "Віндкрафт Україна", LongWing Energy, Greenworx Holding і Akuo Energy.

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", наразі в країні є шість великих "зелених" проєктів "понад 150 МВт": три ДТЕК – Ботіївська ВЕС (200 МВт), Нікопольська СЕС (200 МВт), Покровська СЕС (240 МВт), а також Мирненська ВЕС (ТОВ "Віндкрафт Каланчак") – 163 МВт, Сиваська ВЕС (ТОВ "Сивашенергопром") – 250 МВт, Запорізька ВЕС (EuroCape) – 500 МВт.