"Слуга народу" має намір боротися з використанням фізосіб-підприємців для ухилення від податків

Гетманцев: Треба боротися з тими ФОП, яких використовують великі компанії для того, щоб не платити податків
Фото: Jurimex / Facebook

Данило Гетманцев, обраний народним депутатом від партії "Слуга народу", вважає, що великий і середній бізнес зловживає спрощеною системою оподаткування.

Партія "Слуга народу" має намір боротися з використанням фізосіб-підприємців для ухилення від сплати податків. Про це 9 серпня повідомив професор Данило Гетманцев, обраний депутатом Верховної Ради від цієї політичної сили, в ефірі "Українського радіо".

"На сьогодні ми розглядаємо, чи можливо, використовуючи тільки адміністративні процедури, припинити зловживання, чи необхідно внести зміни до податкового законодавства, аби не породжувати низку податкових спорів. Щоб це було зрозуміло, для всіх доступно і не викликало сумнівів, що так робити не можна. Я думаю, що протягом найближчих тижнів до початку роботи Верховної Ради ми вже представимо певне рішення", – сказав Гетманцев.

Він додав, що парламент має забезпечити фізособам-підприємцям можливість працювати на спрощеній системі, водночас усунувши можливості для ухилення від оподаткування.

У грудні 2016 року президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Документ встановлює необхідність сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) на рівні мінімального страхового внеску (зважаючи на нову мінімальну зарплату – 704 грн) навіть за відсутності господарської діяльності і, відповідно, доходу.

Коментуючи нововведення, віцепрем'єр Павло Розенко заявив, що фізичні особи-підприємці, які зареєструвалися, але не працюють, мають сплачувати єдиний соціальний внесок або припиняти діяльність.