Спецкомісія Ради з приватизації розгляне порушення Фонду держмайна під час відбору радників

За словами Лапіна, є претензії до комісії щодо вибору радників за однакової кількості балів
Скріншот: АСПІ новини/ ASPI news / YouTube

Перший заступник голови спецкомісії Верховної Ради з питань приватизації Ігор Лапін заявив, що конкурсна комісія з відбору радників для об'єктів великої приватизації віддавала перевагу "незрозумілим "ліцам" нашого політикуму".

У спеціальну контрольну комісію Верховної Ради України з питань приватизації надійшла низка скарг на порушення, допущені під час відбору радників на так звані об'єкти великої приватизації, заявив журналістам перший заступник голови комісії, депутат від "Народного фронту" Ігор Лапін.

"Одне з того, що я можу вже сказати: був незрозумілий вибір радників при однаковій кількості балів. Наприклад, дві людини однаково здали екзамен, одному ставлять п'ять балів, другому теж п'ять, але беруть на роботу першого. Тобто оцінки однакові, але надається перевага не [претендентам] зі світовим ім'ям, а незрозумілим "ліцам" нашого політикуму", – сказав він.

За даними "Апострофа", скарги на порушення під час конкурсів з відбору радників подавали компанії "Грант Торнтон" і "Маршаллер і партнери". Вони також оскаржують рішення комісії Фонду держмайна в суді.

Відповідно до нового закону "Про приватизацію державного та комунального майна", який набув чинності в березні 2018 року, до об'єктів великої приватизації належать підприємства, вартість активів яких протягом останнього року перевищила 250 млн грн. Радники з великої приватизації виступають як експерти, які можуть вплинути на вартість продажу та інші істотні умови й механізми приватизації.

До складу конкурсної комісії з відбору радників входить п'ять осіб. Очолює комісію в.о. голови ФДМ Віталій Трубаров, до неї також входять заступник Трубарова Віталій Герц, перший заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов, заступник міністра фінансів Юрій Гетелей та в.о. заступника начальника управління – начальника відділу з роботи з радниками управління продажу об'єктів великої приватизації департаменту приватизації Майя Переверзєва.