Це абсолютний нонсенс, щоб Верховна Рада встановлювала ціни – експерт групи радників при Кабміні

Карел Хірман: Якщо нам здається, що якщо Верховна Рада визначає вартість одягу – це нонсенс, чому вона повинна визначати вартість чого-небудь в енергетиці?
Фото: oilreview.kiev.ua

Верховна Рада – не біржа, щоб кожного разу реагувати на ринкові коливання цін на енергоносії, заявив експерт з енергетики стратегічної групи радників із підтримки реформ при уряді України Карел Хірман.

Визначення ціни на енергоресурси та комунальні тарифи – це завдання незалежного регулятора, а не парламенту, заявив експерт з енергетики стратегічної групи радників із підтримки реформ при уряді України Карел Хірман в коментарі "Главкому". Так він прокоментував сформовану в Україні практику, коли Верховна Рада встановлює "зелені" тарифи, і нову ініціативу нардепів – законопроект, який передбачає встановлення оптово-роздрібної ціни на електроенергію.

"Законом установлювати ціни в парламенті – вибачте мені. Ми реально живемо в ринку, ціни змінюються щодня, щомісяця. Якщо Верховна Рада буде кожного разу реагувати, це зупинить усю систему. Верховна Рада – це не біржа. Це абсолютний нонсенс, щоб Верховна Рада встановлювала ціни", – заявив Хірман.

Україна може будувати ринкові відносини або жити з плановою економікою, уважає він.

"Або Верховна Рада буде визначати вартість хліба, бензину на бензоколонках, вартість одягу в магазинах і, відповідно, електрики, газу, або не визначатиме ціни взагалі. Тоді повертаємося до диктатури і центральної економіки, де ціни встановлює якийсь Держплан або Верховна Рада, або просто прем'єр-міністр, або президент. Не може бути гібрида між цим", – упевнений експерт.

Той факт, що сьогодні ціни встановлює Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), – це теж тимчасово, зазначив Хірман.

"Те, що регулятор, як зараз, установлює ціни на електрику або вартість вугілля, а ціну газу встановлює Кабмін – це тимчасове явище. Але щоб Верховна Рада – вибачте мені. Якщо нам здається, що Верховна Рада визначає вартість одягу – це нонсенс, чому вона повинна визначати вартість чого-небудь в енергетиці?" – додав він.

У 2016 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила методику розрахунку оптової ціни електроенергію, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. Формула "Роттердам плюс" охоплює ціну вугілля для виробництва електроенергії, засновану на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам – Роттердам – Антверпен), плюс доправлення в український порт.

В Україні формульне ціноутворення діє для всіх видів енергоносіїв: у разі постачання природного газу діє формула "Дюссельдорф плюс" (ціна хаба NCG + доправлення до хаба в Словаччині + доправлення в Україну), для нафти використовують котирування "Platts плюс премія".

17 липня в парламенті зареєстровано законопроект №8626 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо здешевлення електроенергії", що передбачає скасування формули під час розрахунку тарифів.