У Кабміні України пояснили підвищення відсотка платежу для одержувачів субсидій

Цього опалювального сезону субсидій не знижуватимуть
Фото: pixabay.com

Кабінет Міністрів України заявив, що принцип розрахунку субсидій не змінився, а їх розміру цього опалювального сезону не знижуватимуть.

В Україні субсидії й надалі розраховуватимуть за принципом: що нижчі доходи, то більша субсидія й менша обов'язкова частина плати за комуналку. Про це повідомляють на сайті Кабінету Міністрів.

Так в уряді прокоментували постанову, згідно з якою із травня 2020 року одержувачі субсидій платитимуть за комунальні послуги до 20% від середньомісячного сукупного доходу сім'ї (зараз  15%).

У Кабміні стверджують, що нові правила допоможуть зробити виплату субсидій більш адресною, більше коштів буде спрямовано на допомогу малозабезпеченим сім'ям.

"Ми хочемо, щоб більше коштів у програмі субсидій залишалося для найменш заможних категорій. Наприклад, дитячих будинків сімейного типу, які раніше не були у програмі, і сімей із низькими доходами", – заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Кабмін повідомляє, що в опалювальному сезоні 2018–2019 років середній розмір платежу від доходу сім'ї становив 9,78%, хоча у формулі вказано 15%. Водночас понад 40% сімей платили до 7%, а 30% – 10% доходу.

У КМУ стверджують, що середній відсоток платежу становитиме 13,5%, а не 20%, як вказано у формулі. Зміни вплинуть тільки на отримувачів субсидій із вищими доходами.

У Міністерстві соціальної політики зазначили, що цього опалювального сезону субсидій не знижуватимуть, а в бюджеті на 2020 рік закладено 47,6 млн грн для цього.

Приблизний розрахунок субсидії на сім'ю. Інфографіка: msp.gov.ua

В Україні субсидії отримує понад 3,7 млн домогосподарств.