У справі про шахрайство на $2 млрд у Лондоні затримували трьох банкірів Credit Suisse – ЗМІ

Екс-банкірів Credit Suisse відпустили під заставу
Фото: ЕРА

Крім Credit Suisse, у справі про шахрайство під час кредитування Мозамбіку на $2 млрд фігурує російський банк ВТБ, зазначає Reuters.

3 січня у Лондоні за запитом США було затримано трьох колишніх співробітників банку Credit Suisse Group AG, пов'язаних, за версією слідства, із шахрайством на суму $2 млрд. Про це 4 січня із посиланням на американських прокурорів і британську поліцію повідомило Reuters.

Банкірів Ендрю Пірса, Сурджана Сінгха і Детеліну Субеву у федеральному суді Нью-Йорка обвинувачують у тому, що вони допомогли владі Мозамбіку одержати кредити в період із 2013-го до 2016 року. За даними слідства, три компанії з Мозамбіку одержали фінансування під державні гарантії нібито на морські проекти, але вони допомогли збагатитися трьом банкірам, а також продавцеві холдингової компанії з Абу-Дабі Жану Бустані та екс-міністру фінансів Мозамбіку Мануелю Чангу.

Чанга затримали в Південній Америці, а Бустані – 2 січня в аеропорту Нью-Йорка.

Суд у Лондоні відпустив трьох банкірів під заставу. США просять про їх екстрадицію.

За даними агентства, кредити для Мозамбіку видавали лондонські філії Credit Suisse і російського банку ВТБ.

Мозамбік у 2016 році визнав проблеми з поверненням кредитів, після чого Міжнародний валютний фонд та іноземні інвестори припинили підтримку країни, що викликало інфляцію і дефолт за суверенним боргом.