Україна і МВФ домовилися про нову програму співпраці

Георгієва запевнила Зеленського (на фото) в готовності МВФ підтримати Україну
Фото: president.gov.ua

Представники Міжнародного валютного фонду та український уряд дійшли згоди щодо нової програми співпраці в розмірі 4 млрд спеціальних прав запозичення, заявила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва під час розмови із президентом України Володимиром Зеленським.

Україна і Міжнародний валютний фонд дійшли згоди щодо нової програми співпраці, повідомила пресслужба президента Володимира Зеленського за підсумками його перемовин із директоркою-розпорядницею Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою.

"Я запевнила президента в готовності МВФ підтримати політичний план влади для макроекономічної стабільності та підняття економіки на рівень вищого, стійкого та всеосяжного зростання, серед іншого – із новою підтримкою МВФ", – заявила Георгієва.

Вона додала, що представники МВФ та український уряд дійшли згоди щодо політики підтримки нової трирічної домовленості у розмірі 4 млрд спеціальних прав запозичення (приблизно $5,5 млрд).

Зеленський назвав конструктивною розмову з Георгієвою.

"Втішений, що ми знайшли повне порозуміння і наш турборежим отримав високу оцінку з боку МВФ. Вдячний парламенту, уряду та всій нашій команді за невтомну роботу заради України. Нова програма співпраці з Міжнародним валютним фондом має на меті пришвидшити економічне зростання, активно викорінювати корупцію та підвищити добробут кожного українця. Нас не влаштовують поточні темпи економічного зростання, і тому для пришвидшення зростання економіки ми спільно з нашими міжнародними партнерами продовжуватимемо реформи, щоб наздоганяти наших сусідів за рівнем економічного розвитку та добробуту", – заявив Зеленський.

У жовтні 2018 року МВФ і влада України домовилися про програму співпраці у форматі stand-by на загальну суму $3,9 млрд. Україні в межах програми надали один транш у розмірі $1,4 млрд у грудні.

29 серпня 2019 року прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що українська влада проводитиме перемовини із МВФ "про нову три-чотирирічну програму співпраці". За його словами, угоду із МВФ планували підписати у грудні 2019 року.

Із 14-го до 20 жовтня у Вашингтоні проводили щорічні збори МВФ і Світового банку. У межах заходу українська делегація провела конструктивний діалог із представниками МВФ, повідомляла міністерка фінансів Оксана Маркарова.

14 листопада місія Міжнародного валютного фонду розпочала роботу в Києві. 15 листопада Гончарук та Маркарова обговорили із представниками МВФ умови нової трирічної програми розширеного фінансування.

20 листопада прем'єр заявив про прогрес у перемовинах із МВФ.

23 листопада видання НВ написало, що місія МВФ поїхала з України без результатів, каменем спотикання для перемовин із місією стали питання, пов'язані з бізнесменом Ігорем Коломойським, незалежністю Національного банку України та земельною реформою.