Україна може отримати другий транш макрофінансової допомоги від Євросоюзу на початку 2019 року

Домбровскіс (праворуч) на зустрічі з Гройсманом зазначив, що стабілізація макрофінансової ситуації в Україні стала стимулом під час ухвалення рішення про виділення коштів
Фото: kmu.gov.ua

13 червня Європарламент проголосував за надання Україні €1 млрд макрофінансової допомоги. Перший транш у розмірі €500 млн Україна отримала 11 грудня, другу частину коштів Київ може отримати в січні 2019 року. Про це йшлося на зустрічі прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом.

Україна та Євросоюзу розраховують завершити програму макрофінансової допомоги Києву на початку 2019 року. Про це 17 грудня повідомила прес-служба українського уряду за підсумками зустрічі прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з віце-президентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом, яка відбулася у Брюсселі (Бельгія).

Зазначають, що на початку року Київ може отримати другий транш макрофінансової допомоги від Євросоюзу обсягом €500 млн.

"Ми цінуємо тверду і послідовну підтримку наших зусиль у впровадженні реформ. Пріоритетами нашої спільної роботи на найближчу перспективу є поглиблення секторальної співпраці у сфері цифрової економіки, енергетики та лібералізації торгівлі", – сказав він.

Зі свого боку Домбровскіс зазначив, що стабілізація макрофінансової ситуації в Україні стала стимулом під час ухвалення рішення про виділення коштів. У ЄС розраховують, що Україна й надалі зберігатиме темп реформ.

13 червня Європарламент проголосував за надання Україні €1 млрд макрофінансової допомоги протягом двох із половиною років, 26 червня це рішення ухвалила Рада ЄС.

У заяві Європарламенту йшлося, що для отримання грошей Україна має ухвалити жорсткі антикорупційні заходи, зокрема створити антикорупційний суд, а також "продемонструвати повагу до демократичних механізмів".

Меморандум та угоду було підписано 14 вересня, Верховна Рада схвалила закон про їх ратифікацію 8 листопада.

Згідно з документами, період між наданням першого і другого траншів має становити не менше ніж три місяці. Термін погашення кредиту – 1015 років. За прогнозами Міністерства фінансів України, відсоткова ставка за кредитом не перевищуватиме 2% річних.

11 грудня Євросоюз виділив Україні перший транш у розмірі €500 млн.