Україна планує отримати від МВФ до кінця року два транші по $1,75 млрд – Мінфін

Україна і МВФ підписали нову програму співпраці наприкінці 2019 року, поки що в Київ не надійшло жодного траншу
Фото: depositphotos.com

Міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що 2020 року планують отримати від Міжнародного валютного фонду $3,5 млрд, але Україна хоче збільшити цю суму.

Україна очікує на отримання від Міжнародного валютного фонду (МВФ) 2020 року двох траншів кредиту. Про це 27 квітня на засіданні комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики розповів міністр фінансів Сергій Марченко. Запис засідання транслювали у YouTube.

"Очікуються до кінця року (це предмет дискусії, ми хочемо цю суму збільшити) $3,5 млрд. Мова йде про два транші – по $1,75 млрд", – повідомив він.

У грудні 2019 року Україна і МВФ домовилися про нову програму розширеного фінансування (EFF) строком на три роки в розмірі 4 млрд спеціальних прав запозичення (приблизно $5,5 млрд). Жодного траншу за цією програмою в Київ поки що не надійшло. У МВФ заявили, що розглядають варіант серйознішої фінансової підтримки України в період пандемії коронавірусу.

Перед наданням кредиту МВФ наполягає на відкритті ринку землі та забороні повернення націоналізованих банків колишнім власникам (цей документ, зокрема, унеможливить повернення "ПриватБанку" бізнесмену Ігореві Коломойському).

Директорка-розпорядниця фонду Крісталіна Георгієва зазначала, що ухвалення цих документів "дасть змогу швидко просунутися вперед, доопрацювавши параметри нової угоди з ширшим доступом, ніж планували раніше".

Закон про земельну реформу Верховна Рада ухвалила 31 березня 2020 року. Ринок землі в Україні має запрацювати з 1 липня 2021 року.

Законопроєкт про вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності парламент поки що ухвалив у першому читанні. До другого читання до законопроєкту подали понад 16 тис. поправок. Їх продовжує розглядати профільний комітет.