Україна подала до СОТ третій позов проти Росії

На думку української сторони, обмеження імпорту української продукції не відповідає зобов'язанням Росії перед СОТ
Фото: EPA

Спір із Росією у Світовій організації торгівлі стане першим щодо оскарження Угоди про спрощення торгівлі, повідомили в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.

Україна надіслала до Світової організації торгівлі (СОТ) вимогу про консультації з Російською Федерацією у зв'язку з обмеженнями імпорту української продукції з російського боку. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"Протягом 2013–2015 років Росія запровадила низку заходів, спрямованих на обмеження імпорту соків, пива, кондитерської продукції, шпалер походженням з України", – ідеться в повідомленні.

На думку української сторони, обмеження імпорту української продукції не відповідає зобов'язанням Російської Федерації перед СОТ, а також положенням Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року, Угоди про спрощення процедур торгівлі, Угоди про технічні бар'єри в торгівлі та Угоди про застосування санітарних та фітосанітарних заходів.

Згідно з процедурою, РФ має протягом 10 днів подати відповідь на отриману вимогу. Після підтвердження готовності російської сторони виступити в консультаціях буде узгоджено час і місце проведення консультацій.

В українському відомстві зазначили, що справа стане першою в органі врегулювання спорів СОТ, де оскаржують положення Угоди про спрощення процедур торгівлі.

У грудні 2016 року СОТ на вимогу України розпочала розгляд спору щодо обмеження Росією імпорту вагонів та обладнання. У лютому 2017 року Україна поскаржилася на неправомірність обмеження транзиту товарів через територію Росії в треті країни – Казахстан і Киргизстан.