Україна запропонувала Китаю створити зону вільної торгівлі – Кубів

Кубів зустрівся з Лю Хе
Фото: Степан Кубів / Facebook

За вісім місяців 2018 року товарообіг між Україною і Китаєм зріс на 21% і становив майже $6 млрд, повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.

Перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів під час робочого візиту до Пекіна запропонував уряду Китаю створити зону вільної торгівлі з Україною. Про це повідомила прес-служба міністерства 8 листопада.

Кубів зустрівся з віце-прем'єром Державної ради Китаю Лю Хе. Вони обговорили ініціативу "Один пояс і шлях", співпраця країн у сферах енергетики, інфраструктурних проектів, промисловості, машинобудування, сільського господарства й агроіндустрії, інновацій та інші проекти, зазначили у прес-службі.

За словами Кубіва, за вісім місяців 2018 року товарообіг між Україною і Китаєм зріс на 21% і становив майже $6 млрд.

"Але цей обсяг торгівлі не відповідає наявному потенціалу. У найближчі п'ять років можемо збільшити товарообіг до $20 млрд на рік. Тому нам слід активізувати роботу за всіма напрямками, які маємо, та опрацювати нові інструменти", – сказав український міністр.

Він додав, що після тривалої перерви було відновлено роботу міжурядової комісії Україна – Китай.

"За кілька років Україна суттєво розширила власну мережу преференційних режимів торгівлі. Маємо нову угоду про вільну торгівлю з Канадою, завершили переговори про вільну торгівлю з Ізраїлем, завершуємо переговори з Туреччиною. Ми бачимо ефективність цих угод, тож пропоную розпочати спільні українсько-китайські консультації щодо передумов створення зони вільної торгівлі Україна – Китай", – заявив Кубів.