Українці платять за електроенергію в рази менше, ніж жителі Європи – Нацкомісія з енергетики

Найвищі ціни – у Німеччині: 10,31 грн/кВт-год
Фото: EPA

В Україні вартість електроенергії для побутових споживачів становить 1,29 грн/кВт-год, на другому місці за ціною на електрику в Європі – Болгарія, там населення платить по 3,30 грн за кіловат, зазначають у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Українці платять за електричну енергію удвічі-утричі менше, ніж жителі інших європейських країн, включно з найближчими. Про це свідчать дані Євростату, які опублікувала на SlideShare прес-служба Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

В Україні вартість електроенергії для побутових споживачів з усіма податками та зборами становить 1,29 грн/кВт-год. Друга за дешевизною електрики – Болгарія: там жителі платять 3,30 грн/кВт-год. У Литві електрика для споживачів коштує 3,68 грн/кВт-год, в Угорщині – 3,81 грн/кВт-год, у Хорватії – 4,41 грн/кВт-год. Найвищі ціни – у Німеччині: 10,31 грн/кВт-год.

Такі цифри розвінчують міф про завищені тарифи на електроенергію в Україні, заявив член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у коментарі "Українським новинам".

"Українцям нав'язують думку, що вони переплачують за електричну енергію. Але дані Євростату демонструють, що політики в Україні просто маніпулюють громадською думкою. У нас ціни в кілька разів нижчі, ніж у Європі", – підкреслив він.

Експерти Європейської асоціації вугілля та лігніту (Euracoal) у своєму звіті заявили про правильність методики формування ціни на електричну енергію, яку використовує НКРЕКП. У документі, зокрема, йдеться, що "індикативна формула – це правильний підхід до впровадження повномасштабного відкритого вільного ринку електричної енергії".