Уряд України розширив "Доступні кредити" для підтримки мікро- та малого бізнесу

Розширення програми передбачає збільшення максимальної суми кредиту до 3 млн грн
Фото: pixabay.com

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що розширення програми "Доступні кредити" дасть змогу суб'єктам будь-якої діяльності з річним доходом до 100 млн грн отримувати державну фінансову підтримку.

Уряд розширив програму "Доступні кредити "5-7-9" для підтримки мікро- і малого бізнесу під час епідемії коронавірусу. Таке рішення Кабмін ухвалив на засіданні 15 квітня, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Як зазначив у своєму Telegram прем'єр-міністр Денис Шмигаль, розширення програми дасть суб'єктам будь-якої діяльності з річним доходом до 100 млн грн змогу отримувати державну фінансову підтримку.

Серед інших змін:

  • збільшення максимальної суми кредиту до 3 млн грн;
  • розширення цілей, на які можуть надавати кредити за програмою. Зокрема, на діяльність, пов'язану з виробництвом лікарських засобів, медичних виробів і медичного обладнання, а також для покриття постійних витрат, які не залежать від обсягів виробництва (зарплати працівників, орендні й комунальні платежі, податки та інші витрати, необхідні для збереження підприємництва);
  • звернутися по підтримку на антикризові заходи, можна буде протягом строку дії карантину і протягом 90 днів після нього;
  • для повернення кредитів на антикризові заходи буде діяти відтермінування до дев'яти місяців;
  • кредити на антикризові заходи видаватимуть під мінімальну процентну ставку.

21 січня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає виділення 2 млрд грн на бюджетну програму. 23 січня документ набув чинності. 24 січня Кабмін схвалив старт програми доступних кредитів для малого бізнесу з 1 лютого 2020 року.

4 лютого уряд оголосив про старт держпрограми дешевих кредитів для бізнесу. Держава буде компенсувати частину кредитної ставки, щоб бізнесмен міг одержати інвестиційний кредит під 5%, 7% або 9%. Ставка залежить від кількості робочих місць, які створює підприємець.

За даними Мінфіну, станом на 16 березня було подано 14 416 заявок на участь у програмі на загальну суму 9,5 млрд грн. Відхилено 412 заявок. Видано 169 кредитів на загальну суму 110,2 млн грн.

Із 12 березня в Україні діє карантин. Через поширення COVID-19 заборонили масові заходи, закрили навчальні заклади, торговельні центри, магазини (окрім продуктових та аптек), ресторани, кав'ярні та бари, спортивні зали, салони краси й нічні клуби, зупинили авіасполучення з іншими країнами і внутрішні пасажирські перевезення. Роботодавців закликали перевести співробітників на дистанційний режим роботи.

Із 6 квітня умови карантину посилили: українцям заборонили гуляти в парках, збиратися у групи більше ніж по двоє людей і з'являтися у громадських місцях без маски або респіратора. Ці обмеження будуть діяти щонайменше до 24 квітня. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль прогнозує, що обмеження продовжать до травня.

Спалах COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

В Україні станом на ранок 15 квітня коронавірус підтверджено у 3764 осіб, із них 143 вже вилікували, а 108 померли. Пік захворюваності на COVID-19 в Україні прогнозують 17 квітня, повідомили в МОЗ.