В Енергоспільноті наполягають на відкликанні із ВР законопроєкту Геруса

16 жовтня енергетичний комітет ВР схвалив низку законопроєктів, які пропонують внести зміни до закону "Про ринок електроенергії"
Фото: pixabay.com

Запропоновані у законопроєкті авторства голови комітету Ради з енергетики Андрія Геруса новації порушують правила Європейської енергетичної спільноти й основні принципи європейського права, їх ухвалення ускладнить євроінтеграцію України. Про це заявили у секретаріаті Європейської енергетичної спільноти.

Законопроєкт №2236-2, ініційований головою комітету Верховної Ради з енергетики, нардепом від "Слуги народу" Андрієм Герусом, може порушити правила Енергетичної спільноти і його треба відкликати, ідеться в заяві на сайті організації.

У зверненні зазначено, що проєкт закону пропонує внести зміни до закону про ринок електроенергії для експорту та імпорту електроенергії, а також посилити цінові обмеження для великих виробників електроенергії з відновлюваних джерел. Документ минулого тижня схвалив профільний комітет Ради.

"Секретаріат Енергетичної спільноти закликає організаторів відкликати проєкт поправок, щоб спільно із секретаріатом та іншими міжнародними партнерами взяти участь в аналізі ймовірних негативних наслідків нещодавньої лібералізації та, у разі необхідності, знайти належні рішення, які відповідають стандартам", – ідеться в повідомленні.

В організації підкреслили, що законопроєкт суперечить нормам європейського права і його ухвалення в парламенті ускладнить європейську інтеграцію України.

"Секретаріат стурбований тим, що пропоновані інструменти є надзвичайно невідповідними і порушують основні принципи європейського права", – заявили в Енергоспільноті.

Обмеження експорту та імпорту суперечить основному принципу інтегрованого ринку електроенергії та порушує ст. 41 договору про Енергетичну спільноту, заявили в організації і додали, що це не може бути виправдано недосконалою структурою українського ринку електроенергії. Обмеження для виробників "зеленої" енергії, закладені в законопроєкті, Енергоспільнота назвала дискримінаційними, а також такими, що суперечать ідеям скорочення викидів.

"Інтерфакс-Україна" повідомляє, що 16 жовтня енергетичний комітет ВР схвалив низку законопроєктів, які пропонують внести зміни до закону "Про ринок електроенергії": №2233-1 (ініціаторка – позафракційна Вікторія Гриб), №2233-2, №2236 ("Європейська солідарність"), №2236-1 ("Батьківщина"), №2233 і №2236-2 ("Слуга народу").

Агентство зазначає, що останній законопроєкт – наймасштабніший з усіх схвалених комітетом, він, зокрема, надає Кабміну повноваження щодо встановлення тимчасової заборони або обмежень на експорт та імпорт електроенергії, регулятору – повноваження щодо встановлення граничних цін продажу електроенергії на ринках "на добу наперед" (РСВ) та внутрішньодобовому, а також граничних цін продажу допоміжних послуг та послуг із балансування.

"Проєкт №2236-2 передбачає запровадження норми обов'язкового продажу імпортованої із РФ електроенергії виключно на РСВ та балансувальному ринку. Запропоновані законопроєктом преференції для імпорту електроенергії з Білорусі фактично означають її імпорт із РФ – згідно з даними Нацкомітету статистики Білорусі, країна не має профіциту електроенергії, водночас Білорусь має поєднану з Росією енергосистему", – пише "Інтерфакс-Україна".