В Україні спостерігається масова загибель бджіл

Бджоли масово не гинуть тільки в Закарпатській області
Фото: pixabay.com

Через порушення українських аграріїв загинуло 18 тис. сімей бджіл, розповів президент Спілки пасічників Володимир Стретович.

В Україні через оброблення посівів пестицидами спостерігається масова загибель бджіл. Про це 29 червня в ефірі "Радіо Свобода" заявив президент Спілки пасічників Володимир Стретович.

"Можна назвати одну область – Закарпатську, де немає великих масивів посівів і де немає випадків отруєнь. А так практично в усіх областях є випадки отруєнь бджіл: в одних – більше, в інших – менше", – уточнив він.

За словами Стретовича, такого масового отруєння бджіл в Україні ще не було. Минулого року випадки загибелі бджіл були епізодичними.

"Кількість сімей, за нашими оцінками, які загинули, – це приблизно 18 тис. Якщо взяти середню вартість сім’ї 2,4–2,6 тис. грн, то можете уявити, якої шкоди завдано приватним господарствам. Зауважу, що тут не потерпіли промислові пасіки, а потерпіли лише пасічники, які тримають бджіл у своєму господарстві. Економічно це особливо не відобразиться на валі, на виробництві меду. Питання полягає в тому, що знадобиться час, щоб відновити це поголів’я", – пояснив експерт.

Стретович додав, що в Україні є законодавчі норми, які регулюють питання оброблення сільськогосподарських посівів, але фермери їх не дотримуються через відсутність контролю та покарань за порушення.